Un supravieţuitor al Marii Foamete povesteşte jpeg

Un supravieţuitor al Marii Foamete povesteşte

📁 Comunism
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 9 martie 2012

Vă prezentam în numerele anterioare două cărţi semnate de Vadim Guzun despre Marea Foamete Sovietică;în completarea acelor lucrări, redactate pe baza documentelor din arhive, vă aducem acum în atenţie un volum autobiografic. Cartea Executaţi prin înfometare. Holocaustul ascunseste semnată de Miron Dolot, martor direct al procesului de colectivizare şi supravieţuitor al Marii Foamete din 1932-1933.

Apelând la memorie, autorul descrie acest „război al statului contra naţiunii”, prezentând metodele brutale prin care reprezentanţii oficiali ai Partidului, sosiţi în satele ucrainene la sfârşitul anului 1929, i-au constrâns pe fermieri să accepte înscrierea în colectivă. Relatarea lui Dolot urmăreşte primele imixtiuni ale Statului în viaţa tradiţională a satului, destrămarea familiei sale în urma arestării fratelui mai mare, încercările inutile ale fermierilor de a se opune colectivizării şi drama foametei cauzate de lipsirea intenţionată a oamenilor de alimentele necesare supravieţuirii.

O lectură pe cât de şocantă, pe atât de necesară, Executaţi prin înfometarear trebui citită de oricine, nu doar de istorici, pentru cunoaşterea în detaliu a unei tragedii despre care ştim prea puţin. 

Executaţi prin înfometare. Holocaustul ascuns

Autor:Miron Dolot

Editura Meteor Press;Număr pagini:256;Preţ:25 lei