Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei (foto: Facebook / Nicușor Dan)

Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei

Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, care va avea loc în perioada 29 aprilie și 8 octombrie 2023, debutează în weekendul 29-30 aprilie 2023 pe Calea Victoriei.

Evenimentul „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” propune bucureștenilor o serie de evenimente artistice și educaționale organizate pe traseele pietonale în colaborare cu teatrele, instituțiile culturale, operatorii independenți și artiștii Bucureștiului, informează un comunicat al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Pentru a ajunge la câți mai mulți locuitori ai Bucureștiului, dar și pentru a permite organizarea altor evenimente pentru comunitate în spațiul public, „Străzi deschise” se va desfășura alternativ în mai multe puncte din București și în anumite weekenduri din sezonul estival al Capitalei.

Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei

Evenimentul „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția de Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

Primul weekend 29-30 aprilie 2023

Calea Victoriei se deschide pentru pietoni între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, între orele 10:00 și 22:00 și devine scena unor spectacole de stradă pregătite de teatre și instituții culturale ale orașului.

Din programul artistic al primului weekend „Străzi deschise” fac parte numere de circ pentru copii, expoziții ale Muzeului Municipiului București la Casa Filipescu Cesianu și evenimente de seară, printre care spectacole de circ și parada personajelor Circul Metropolitan București, premiere teatrale din stagiunea Teatrului Masca și întâlniri cu artiști animatori pe picioroange pregătite pentru programul „Străzi deschise” de creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În perioada 29-30 aprilie 2023, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei și Dem. I. Dobrescu. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum și către unitățile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricțiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol și Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, Calea Griviței între strada Constantin Budișteanu și Calea Victoriei, cu mențiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecționat către aleea din fața Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

În premieră, pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

Program artistic „Străzi deschise” | Weekend 29-30 aprilie 2023

SÂMBĂTĂ, 29 aprilie 2023

Calea Victoriei: Memorialul Renașterii

17:00 – 17:40: Spectacole de circ – spectacole acrobații, parada personajelor Circului Metropolitan București (Circul Metropolitan București)

Calea Victoriei: Zona Casa Capșa – Cercul Militar Național

10:00 – 12:00 / 17:00 – 19:00: Artiști animatori pe picioroange, jonglerii numere de circ (CREART)

Calea Victoriei: Muzeul Național de Istorie a României

17:30 – 18:20 / 18:40 – 19:30: Români la porțile lumii – partea I premieră spectacol teatru (Teatrul Masca)

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)

DUMINICĂ, 30 APRILIE 2023

Zona Calea Victoriei: Memorialul Renașterii

10:00 – 12:00: Artiști animatori pe picioroange, jonglerii numere de circ (CREART)

17:00 – 19:00: Artiști animatori pe picioroange, pantomimă numere de circ (CREART)

Zona Calea Victoriei – Muzeul Național de Istorie a României

17:30 – 18:20 / 18:40 – 19:30: Români la porțile lumii – partea a IIa premieră spectacol teatru (Teatrul Masca)

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)