image

Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoas─â la licita╚Ťie

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 15 iulie 2022

├Än urm─â cu c├óteva secole, fotografiile reprezentau o raritate. Ast─âzi, apari╚Ťia unor astfel de exemplare reprezint─â accesul c─âtre fragmente de istorie ce ilustreaz─â evenimente-cheie ale evolu╚Ťiei unei societ─â╚Ťi.

Astfel de fotografii sunt adunate ├«ntr-o impresionant─â colec╚Ťie, ce va fi scoas─â la licita╚Ťie s─âpt─âm├óna viitoare ├«n cadrul ultimului eveniment al sezonului organizat de Casa de Licita╚Ťii A10 by Artmark ÔÇô Licita╚Ťia de Carte, inclusiv o Colec╚Ťie de Fotografie. Personaje emblematice, evenimente politice sau sociale, dar ╚Öi manifeste artistice sunt ilustrate ├«n fotografiile care au pre╚Ťuri de pornire ├«ntre 50 ╚Öi 1.000 de euro.

image

Dintre cele 4 fotografii, cunoscute ╚Öi certificate, ale poetului Mihai Eminescu, ├«╚Öi face apari╚Ťia ├«n licita╚Ťia de mar╚Ťi, 19 iulie, ultima fotografie a poetului na╚Ťional, care a fost realizat─â de fotograful Jean Bielig ├«n 1887. P├ón─â la aceast─â dat─â, Mihai Eminescu este surprins, pentru prima dat─â, la v├órsta de 20 de ani, ├«n fotografia realizat─â ├«n 1869, la Praga. 9 ani mai t├órziu ├«n cea extras─â din tabloul Societ─â┼úii ÔÇ×JunimeaÔÇŁ, iar cea de-a treia ├«n studioul de la Ia╚Öi ├«n 1884. Piesa din licita╚Ťie este ultima din seria celor 4 fotografii, realizat─â la v├órsta de 37 de ani a poetului, ╚Öi are pre╚Ťul de pornire de 800 de euro.

image

O apari╚Ťie inedit─â este ╚Öi fotografia care o ilustreaz─â pe Regina Maria, al─âturi de fiica ei Principesa M─ârioara. Fotografia este realizat─â ├«n 1907 la Cotroceni, poart─â semn─âtura olograf─â a Reginei, este ├«ncadrat─â ├«ntr-o ram─â decorat─â ├«n stil Neo-Br├óncovenesc, ╚Öi are pre╚Ťul de pornire de 500 de euro. ╚śi Emil Cioran este surprins ├«n dou─â fotografii de epoc─â realizate de Louis Monier ├«n 1977, la Paris ╚Öi al─âturi de Eugen Ionescu ╚Öi Mircea Eliade ├«n Pia╚Ťa Furstenberg, de l├óng─â muzeul Eug├Ęne Delacroix, ├«n timpul unei discu╚Ťii relaxate.

O alt─â fotografie de epoc─â surprinde una dintre activit─â╚Ťile preferate ale lui Nicolae Ceau╚Öescu ÔÇô v├ón─âtoarea, care are pre╚Ťul de pornire de 50 de euro. Ceau╚Öescu este ilustrat la v├ón─âtoare, al─âturi de George Macovescu ╚Öi de al╚Ťi ├«nal╚Ťi oficiali ├«n iarna anului 1970. Piesa din licita╚Ťie provine din colec╚Ťia fostului ministru de externe George Macovescu.

Al─âturi de fotografiile de epoc─â sunt scoase la licita╚Ťie ╚Öi fotografii contemporane ├«n cadrul c─ârora sunt surprinse personalit─â╚Ťi precum artistul Andrei C─âdere, pictorul Corneliu Baba, tenismenul Ilie N─âstase, c├ónt─âre╚Ťul John Lennon, actorii Steven Seagal, Jennifer Aniston ╚Öi Demi Moore, care semneaz─â piesele din licita╚Ťie.

Totodat─â, licita╚Ťia reune╚Öte trei fotografii scoase la v├ónzare ├«n scop caritabil. Piesele sunt realizate de fotograful Dan Dinu - ÔÇ×R├ósÔÇŁ, ÔÇ×Coco╚Ö de munteÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Mun╚Ťii F─âg─âra╚ÖÔÇŁ, ╚Öi au pre╚Ťul de pornire de 300 de euro fiecare. Fondurile colectate ├«n urma v├ónz─ârii celor trei fotografii vor fi direc╚Ťionate c─âtre Asocia╚Ťia Rom├ónia S─âlbatic─â ├«n vederea continu─ârii proiectului de fotografie ╚Öi film documentar dedicat naturii din ╚Ťara noastr─â, fiind ╚Öi cea mai ampl─â pelicul─â despre flora ╚Öi fauna Rom├óniei.

Al─âturi de fotografiile care fac c├ót o mie de cuvinte, ├«n cadrul evenimentului de mar╚Ťi, 19 iulie, sunt scoase la licita╚Ťie ╚Öi c─âr╚Ťi rare, documente istorice sau h─âr╚Ťi vechi. Un document de excep╚Ťie este Programul Grupului Liberal de sus╚Ťinere a guvernului Ion Br─âtianu - primul guvern liberal din istoria Rom├óniei. Piesa de colec╚Ťie, cu pre╚Ťul de pornire de 500 de euro, este ├«nso╚Ťit─â de procesul verbal de alegere a comitetului ╚Öi poart─â semn─âturile membrilor, ├«ntre care Dimitrie Ion Ghica, Alexandru Candiano-Popescu, Em. Philippide ╚Öi data ÔÇô 26 iulie 1876.

Completeaz─â fotografiile de excep╚Ťie ╚Öi un exemplar bibliofil de lux semnat de Alexandre Dumas-fiul, unul dintre cei mai aprecia╚Ťi dramaturgi francezi. ÔÇ×DeniseÔÇŁ a fost scris─â la Paris, ├«n 1885, ╚Öi are pre╚Ťul de pornire de 500 de euro. Exemplarul numerotat 20 din edi╚Ťia de lux de doar 40 de exemplare tip─ârite pe h├órtie japonez─â poart─â dedica╚Ťia ╚Öi semn─âtura olograf─â a autorului.