„Tradiții și costume din Dăișoara”, expoziție la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea

„Tradiții și costume din Dăișoara” - expoziție de costume tradiționale

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 13 februarie 2023

Muzeul de Etnografie Brașov a vernisat sâmbătă, 11 februarie 2023, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția „Tradiții și costume din Dăișoara”.

Expoziția prezintă „Mersul pe scoverzi”, o secvență ritualică premergătoare nunții, care avea loc la casa mirelui. Cu această ocazie, tineretul și viitorii miri mergeau la joc, fiind împreună pentru ultima dată în postura de fecior și fată. După joc, fata (împreună cu două-trei verișoare, uneori și cu o soră mai mare căsătorită) mergea la casa feciorului. Aici erau așteptate de către familia mirelui cu mâncare gătită, iar la final se serveau gogoși, care în zonă se numesc scoverzi, informează un comunicat al Muzeului de Etnografie Brașov.

În completarea acestei secvențe, expoziția aduce în atenția publicului și varietatea costumelor de sărbătoare din localitatea Dăișoara, din colecția particulară a lui Florin Bucuțea. Mireasa se deosebea de celelalte fete prin accesoriile de pe cap: peste „creață” și „cârpa de rozor”, i se adăuga „coarda”, o coroană confecționată din flori artificiale colorate și beteală argintie.

Expoziția temporară „Tradiții și costume din Dăișoara” de la Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie 2023