Timp de două zile, istoria prinde iar viață în castrul de la Jidova, lângă Câmpulung Muscel! jpeg

Timp de două zile, istoria prinde iar viață în castrul de la Jidova, lângă Câmpulung Muscel!

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 septembrie 2021

Asociația Historia Renascita, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Muzeul Județean Argeș, organizează în perioada 8 – 10 octombrie 2021 festivalul de reconstituire istorică antică „TRANSALVTAVNVS FEST. La porțile Imperiului”. Evenimentul se va desfășura în incinta castrului roman Jidova, un loc încărcat de istorie, cel mai important punct de apărare de pe frontiera romană transalutană.

„TRANSALVTANVS FEST. La porțile Imperiului” este organizat și cu sprijinul Muzeului Municipal Câmpulung.

Reconstituirea istorică sau „reenactmentul” reprezintă un mod excelent de abordare a istoriei. Când vorbim de reenactment vorbim de reconstituirea unor aspecte cu caracter civil, militar sau religios din diferite perioade istorice în conformitate cu vestigiile arheologice, sursele istorice și cercetările științifice. Așadar, este vorba de istorie aplicată, de lecții de istorie vie oferite publicului larg prin intermediul unor evenimente cultural-istorice. În cadrul acestora, reenactorii interacționează direct cu publicul, oferind informații istorice, reconstituind diverse ateliere civile (fierărie, pielărie, ceramică, țesătorie, etc.) sau punând în practică diferite demonstrații cu caracter militar.


2021 Flyer Jidova fata V2 jpg jpeg

Castrul roman de la Jidova are nevoie de promovare și prin reconstituire istorică de calitate, ceea ce presupune prezentarea unor aspecte revelatorii de viață civilă și militară din perioada Daciei romane.

Timp de două zile, vremurile în care atacurile barbare zguduiau frontierele provinciei romane nord-dunărene vor fi readuse la viață în incinta castrului.

Historia Renascita este o asociație culturală înființată în anul 2016, având ca principal obiectiv promovarea patrimoniului istoric și cultural, precum și a istoriei spațiului în care trăim prin activități de reconstituire istorică. Din 2016 până în prezent a participat la peste 70 de evenimente, dintre care 10 internaționale, și numără peste 80 de membri activi.


2021 Flyer Jidova verso 2 jpg jpeg

Asociația Historia Renascita a abordat până în acest moment trei paliere istorice plasate diferit pe axa cronologică. Este vorba de antichitatea autohtonă (civilizația Daciei preromane și romane), finalul evului mediu timpuriu (civilizația vikingă pe secolele VIII - XI) și perioada relativ recentă a contemporaneității marcate de marile conflagrații mondiale (armata română în timpul Marelui Război).

În cadrul asociației, la nivelul reconstituirii epocii antice, activează în prezent trei grupuri distincte: Geto-dacii Sudcarpatici (grup de războinici și civili geto-daci); Celtae Bellatores (grup de războinici celți); Legiunea IV Flavia Felix (cohortă militară romană din cadrul faimoasei legiuni care a participat la războaiele daco-romane). 

Programul evenimentului:

TRANSALUTANUS FEST. La porțile imperiului 
Catsrul roman Jidova
EDIȚIA I, 8 – 10 octombrie 2021
VINERI, 8 OCTOMBRIE
Ora 18.00 – 19.00: Conferință online -”Festivalul antic Transalutanus. La porțile Imperiului". Promovarea unui loc încărcat de istorie. 
Invitați: Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș; Adrian Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș; Alexandru Oprea, manager Muzeul Municipal Campulung; Florian Matei Popescu, dr. în istorie și arheologie; Andrei Pogăciaș, dr. în istorie; Cătălin Drăghici, președinte asociația Historia Renascita; Răzvan Vîlcu, membru Historia Renascita, coordonator Legio Qvarta Flavia Felix.
SÂMBĂTĂ, 9 OCTOMBRIE
12.00: Deschiderea taberelor antice (dacice și romane) 
14.00: Deschiderea oficială a Festivalului. Paradă militară în incinta castrului. 
Alocuțiuni invitați și oficialități.
- 14.30 – 15.00: Lupte gladiatori
- 15.00 – 15.30: Prezentări echipamente și demonstrații tactică militară
12.00 – 20.00: Ateliere antice (fierărie, gastronomie, țesut, olărit, zale, pielărie, numismatică, tir cu arcul etc.)
17.00: Târgul de sclavi
18.00: Marea confruntare dintre romani și barbari
19.00 – 20.00: Rugul sacru 
DUMINICĂ, 10 OCTOMBRIE
11.00: Deschiderea taberelor antice
12.00: Triatlon antic (întreceri sportive)
11.00 – 16.00: Ateliere antice (fierărie, gastronomie, țesut, olărit, zale, pielărie, numismatică, tir cu arcul etc.) 
12.30: Lupte gladiatori
13.00 – 14.00: Demonstrații militare (daco-romane)
16.00: Închiderea oficială a festivalului.

Asociația Historia Renascita îi invită așadar pe toți cei pasionați de istoria antichității autohtone, în perioada 9 – 10 octombrie, la Castrul roman Jidova, locul în care, în scurt timp, ISTORIA VA PRINDE VIAȚĂ!