START Conferințele Dilema veche la UVT  Programul detaliat jpeg

START Conferințele Dilema veche la UVT. Programul detaliat

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 iunie 2021

Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferințele Dilema veche. Tema programului susținut de cei opt conferențiari, universitari, scriitori, artiști, sociologi, diplomați etc. este Părinți și copii. Vârste, mode, generații.

Primul eveniment al programului de trei zile va fi susținut de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. Într-un dialog cu redactorul șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu, Daniel Funeriu va încerca, în tripla sa calitate de părinte (responsabil pentru educația propriilor copii), el însuși fiu al unui intelectual și fost ministru al educației (responsabil pentru educația copiilor României), să răspundă unor întrebări precum: Care sunt valorile civice și morale care structurează civilizația Uniunii Europene și în ce măsură sînt ele de găsit în tranziția generațională din România de azi? Din ce este constituită cultura generală, adică nucleul cunoștințelor și atitudinilor care trebuie transmise de la generația părinților de azi la generația copiilor de azi? 

În aceeași seară de miercuri, de la ora 19.30, tot în Aula Magna, Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, păstrând tema generală a Conferinţelor, va vorbi despre Dispariția bătrâneții în secolul 21. Astfel, pornind de la ideea unor potențiale similitudini între descompunerea valorilor republicane în Roma antică și transformările democrațiilor euro-atlantice în secolul 21, Călin Dan va extinde speculațiile sale despre actualitatea terapeutică a antichității mediteraneene la felul cum se construiesc în urma dispariției Războiului rece 1.0 relația dintre generații și raportarea la moarte. 

Programul celorlalte două zile ale Conferinţelor este următorul:

Joi, 24 iunie, ora 18.00. Barbu Mateescu, Cum au votat generațiile României?

Concentrându-ne asupra alegerilor prezidențiale (fără a exclude însă alte evenimente electorale semnificative), vom descoperi împreună - pe baza cifrelor - generațiile României și traiectoriile lor în plan electoral. Vom vedea cum mobilizarea sau bascularea unor segmente de vârstă dintr-o direcție în alta a dictat destinul politic al țării. De asemenea, vom înțelege un pic mai bine rezultatele alegerilor trecute luând în calcul fiecare generație (tânără) care căpăta drept de vot pe măsură ce împlinea 18 ani. (Barbu Mateescu, sociolog).

Joi, 24 iunie, ora 19.30. Adriana Babeți în dialog cu Marius Lazurca, Despre imaturitate, altfel

Un dialog despre splendoarea imaturităţii dincolo de vârste. Despre şansele, dar şi riscurile ei. Despre părinţi care refuză să îmbătrânească şi despre copii îmbătrâniţi prematur. Despre imaturitate ca interval deschis. Despre poetica intervalului şi a formelor sale în literatura şi arta modernă. Despre imaturitate ca refuz al încremenirii în convenţii, ca interval dinamic, în perpetuă căutare, nu doar în artă, ci şi în viaţă. În propriile noastre vieţi. (Adriana Babeți)

Vineri, 25 iunie, ora 18.00. Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu, Circulația unei succesiuni

Realizatorul prestigioasei emisiuni culturale ”Garantat 100%” discută cu redactorul-șef al revistei ”Dilema veche” despre modul în care se transmit valorile culturale de la o generație la alta în societatea contemporană. Cătălin Ștefănescu și Sever Voinescu vor discuta despre disponibilitatea și competența generației părinților de a transmite, dar și despre deschiderea generației copiilor de a recepta, precum și despre șansa valorii de a fi recunoscută în cacofonia informațională contemporană. De asemenea, cei doi se vor referi la rolul jurnalismului cultural și la statutul mijloacelor media clasice, precum televiziunea și revistele, în era Facebook-Instragram-TikTok. (Sever Voinescu)

Vineri 25 iunie, ora 19.30. H.-R. Patapievici, Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală

Generația mea a deschis ochii în lume pe conflictul dintre generații: „Rebel fără cauză”, „Cenușă și diamant”, „Cele 400 de lovituri” și muzica generației hippy, prima generație care nu mai voia să audă de adulți și de lumea lor, pe care o considerau mincinoasă, au fost deopotrivă profesorii și conștiința de sine generației mele. Voi încerca să explic conflictul generațional atît prin modul în care s-a născut lumea modernă, cît și prin modul în care și-a dobîndit conștiința de sine. Voi lega faptul că există o deosebire între naștere și conștiința de sine a nașterii cu structura conflictului generațional și voi vorbi, cu referire la mine, despre timpul și temporalitatea în care se desfășoară toate acestea. (Horia-Roman Patapievici)

______

Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT.     

Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, complet絜d un formular pus la dispoziție de organizatori: Conferințele Dilema Veche (google.com) 

Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor. 

_____

Organizatori: Grupul pentru Management și Mediere Culturală și revista Dilema veche

Finanțator: Fundația Alber

Parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara

Sponsori: City of Mara, Grup West Arad, E. ON, Autonom

________