„Sejururile estivale la Constanța și Mamaia”, expoziție de fotografie în Piața Ovidiu

„Sejururile estivale la Constanța și Mamaia”, expoziție de fotografie în Piața Ovidiu

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a deschis, în Piața Ovidiu, expoziția outdoor „Sejururile estivale la Constanța și Mamaia”.

Deschisă până la 19 iunie 2023, expoziția se constituie într-o retrospectivă a istoriei băilor de la Constanța și Mamaia și oferă vizitatorilor o perspectivă largă a modului în care acestea au evoluat de-a lungul timpului, devenind astăzi puncte de atracție ale turismului estival de pe litoralul românesc, informează un comunicat al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Documentele preluate din arhivele locale, alături de imaginile și textele expoziționale, oferă informații inedite despre încercările timide de organizare și dare în folosință a primelor Băi reci pentru Doamne și Domni de la Constanța, despre funcționarea Băilor de la Vii, despre deschiderea primelor stabilimente de băi de la Mamaia, urmărind evoluția acestora până la începutul anilor '90.

„Sejururile estivale la Constanța și Mamaia”, expoziție de fotografie în Piața Ovidiu

Cărțile poștale de epocă, puse cu generozitate la dispoziția publicului larg de către colecționarul Gheorghe Stănescu, creionează o imagine a modului în care plaja și băile marine erau văzute și practicate în secolul trecut și, mai mult decât atât, surprind imagini ale transformării, de-a lungul timpului, a orașului Constanța și a stațiunii Mamaia.

Pentru perioada anilor 1948-1989 (perioada regimului comunist) prezentarea stațiunii Mamaia se face și prin prisma documentelor preluate din arhiva fostei Securități, care oferă informații inedite despre modul în care turiștii, dar și personalul angrenat în unitățile hoteliere, se aflau sub lupa Securității, subliniind contrastul existent între propaganda oficială și realitățile marcate de lipsuri și neajunsuri existente în epocă.

Realizată în colaborare cu Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și cu Radio România Constanța, expoziția este rodul unei colaborări și cu alte instituții din țară, din care amintim preluarea unor imagini de epocă din Arhiva Muzeului Național de Istorie a României sau din fondul digitizat al Bibliotecii Județene "I.N.Roman" Constanța.

Dedicată în primul rând Constanței și constănțenilor, Expoziția outdoor „Sejururile estivale la Constanța și Mamaia” este, în fapt, și o invitație adresată tuturor turiștilor de a descoperi orașul nostru și stațiunea Mamaia, așa cum au fost cândva, și de a retrăi parfumul anilor de demult. Accesul la expoziție este liber - Piața Ovidiu, în stânga clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, de luni până duminică, în perioada 19 mai – 19 iunie 2023.