Se deschide expozitia «Theodor Aman, pictor şi gravor» jpeg

Se deschide expozitia «Theodor Aman, pictor şi gravor»

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2011

O expoziţie cu tema "Theodor Aman, pictor şi gravor", prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea şi, respectiv, a 120 de ani de la moartea marelui artist român, se va deschide joi seară, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni. 

În expoziţie sunt prezentate peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte personale care i-au aparţinut artistului-sigiliu cu iscălitura pictorului, cutie cu pensule, paletă şi lauri oferită de elevii artistului cu dedicaţia acestora.

Vernisajul va fi urmat de un concert susţinut de Viniciu Moroianu-pian, Simina Croitoru-vioară, Clementina Ristea-pian, Ştefan Popov-bariton, Simona Neagu-soprană, Adina Cocargeanu-pian.

Programul oferit de Muzeul Naţional Cotroceni cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Theodor Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori (fiind un pasionat violoncelist şi organizator de concerte de înaltă ţinută în atelier), şi anume:Giuseppe Verdi-arie din opera Traviata, Wolfgang Amadeus Mozart, arii din operele "Nunta lui Figaro" şi "Don Giovanni", Henri Vieuxtemps-Fantezie capriciu pentru vioară, Johann Sebastian Bach-Preludiu şi Fuga în la minor, Frédéric Chopin-Studiu în do minor, Robert Schumann-"Pasărea - profet" din "Scene de pădure", op. 82.

Organizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară-Muzeul "Theodor Aman", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Complexul Muzeal Naţional Moldova, Iaşi, Muzeul de Artă Braşov-expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 24 martie-29 mai.