Vernisajul expoziției Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960 (© Muzeul Național al Țăranului Român)

Satul basarabean în pictura anilor 1960 – expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește expoziția Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960, care prezintă creațiile a 14 maeștri din stânga Prutului, nume sonore care s-au remarcat prin contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.

Expoziția face parte din proiectul cultural „Grecu Rusu Ciobanu și alții. Redefinirea esteticii în Basarabia anilor 1960”, organizat de Asociația Arbor, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Republicii Moldova în România, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, informează un comunicat al Muzeului Național al Țăranului Român.

Expoziția prezintă, în mare, creații necunoscute, provenite din colecțiile de familie ale artiștilor, din colecții private, completate cu lucrări din patrimoniul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Ținând cont de specificul muzeului-gazdă, expoziția prezintă creații plastice cu tematică rurală, prin care maeștrii basarabeni demonstrează o profundă înțelegere a spiritului artei populare.

Discursul expozițional e întregit prin proiecția unui material video, realizat de Asociația Arbor, care clarifică contextul istoric și cultural în care au trăit și activat artiștii basarabeni, cu explicații și mărturisiri aduse de istoricii de artă, Ludmila Toma, Constantin I. Ciobanu și Tudor Stavilă. În plus, publicul va avea la dispoziție și un catalog al expoziției, cu studii complementare, semnate de istoricii invitați în proiect.

Pe lângă picturi sunt expuse obiecte personale ale artiștilor, un film documentar despre artistul Glebus Sanciuc, promotor al măștilor inspirate din tradiția populară („Glebus”, 1983, regia: V. Jereghi), precum și o bogată colecție de publicații de artă, din fondul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și colecții private.

Expoziția Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960 este deschisă în perioada 18 aprilie – 19 mai 2024, Sala Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român.