S a descoperit un tablou necunoscut de Bruegel cel Bătrân jpeg

S-a descoperit un tablou necunoscut de Bruegel cel Bătrân

­čôü Biografii
Autor: Dana G. Ionescu

Restauratorii de la Muzeul Prado sus┼úin c─â au scos la lumin─â o lucrare ne┼čtiut─â a celebrului pictor din secolul al XVI-lea. Anun┼úul oficial a fost dat publicit─â┼úii la sf├ór┼čitul s─âpt─âm├ónii trecute, c├ónd speciali┼čtii au fost siguri de rezultatul testelor efectuate.

ÔÇ×Vinul de la s─ârb─âtoarea Sf. Martin" prezint─â numeroase caracteristici ale artei vechiului maestru al picturii flamande ┼či analizele efectuate o perioad─â mai lung─â au confirmat c─â este vorba despre o lucrare necunoscut─â a artistului supranumit ┼či Bruegel ┼ó─âranul, ┼či nu despre o pictur─â a fiului s─âu, care nu s-a ridicat la ├«n─âl┼úimea artei tat─âlui, sus┼úin exper┼úii.

Muzeul Prado din Madrid, care are numai unul dintre cele 40 de tablouri ale celebrului artist, ÔÇ×Triumful mor┼úii", a primit lucrarea spre analiz─â de la proprietari priva┼úi. ÔÇ×Vinul de la s─ârb─âtoarea Sf. Martin" face parte dintr-una dintre cele mai bogate colec┼úii de art─â private din Spania, ini┼úiat─â ├«n veacul al XVII-lea de ducele de Medinaceli. Se crede c─â acesta ar fi achizi┼úionat lucrarea la un pre┼ú de trei ori mai mare dec├ót cel pl─âtit pentru ÔÇ×Toc─âtoarele" lui Diego Vel├ísquez.

P├ón─â anul trecut, c├ónd au ├«ncercat s─â v├ónd─â pictura deteriorat─â, proprietarii au fost ├«ncredin┼úa┼úi c─â lucrarea ├«n curs de restaurare este opera lui Bruegel cel T├ón─âr. ├Äns─â dup─â testele cu raze X efectuate luna aceasta, b─ânuiala exper┼úilor a fost confirmat─â:ÔÇ×Vinul de la s─ârb─âtoarea Sf. Martin" a fost pictat de Pieter Bruegel cel B─âtr├ón. Aceasta este cea mai mare oper─â semnat─â de pictorul flamand denumit ├«n timpul vie┼úii ÔÇ×noul Bosch", av├ónd o l─â┼úime de 148 de centimetri ┼či o lungime de 270, 5 centimetri.

Un eveniment irepetabil

Restauratorii au conturat o alt─â ipotez─â cu privire la autor dup─â ce au ├«nl─âturat primul strat de depuneri. S─âpt─âm├óna trecut─â, c├ónd presa ┼či speciali┼čtii au fost invita┼úi s─â vad─â tabloul, Pilar Silva Marato, coordonatorul Departamentului de Pictur─â Flamand─â al Muzeului Prado, a explicat c─â descoperirea a fost ÔÇ×o surpriz─â de propor┼úii". ÔÇ×De foarte mult timp nu s-a mai f─âcut o descoperire de o asemenea importan┼ú─â ├«n ce prive┼čte opera lui Bruegel cel B─âtr├ón", a ad─âugat expertul.

Cur─â┼ú├ónd p├ónza, analiz├ónd pigmentul, materialul ┼či tu┼ča penelului, restauratorii ┼či-au dat seama c─â autorul ar putea fi altcineva dec├ót Bruegel cel T├ón─âr. ÔÇ×Tu┼ča sigur─â, utilizarea luminii pe chipurile personajelor ┼či c├óteva dintre recipientelezugr─âvite ├«n lucrare, umbrele ┼či nuan┼úele de culoare sunt caracteristice picturii lui Bruegel cel B─âtr├ón", a explicat Pilar Silva Maroto, ad─âug├ónd: ÔÇ×La 6 septembrie, radiografiile au ar─âtat semn─âtura artistului ┼či datarea lucr─ârii, cu cifre romane: 1565-1568."

ÔÇ×Descoperirea unui tablou necunoscut al lui Pieter Bruegel cel B─âtr├ón este un eveniment ie┼čit din comun ┼či irepetabil", a comentat Angeles Gonzelez Sinde, ministrul spaniol al Culturii. Oficialul nu a precizat c├ót este dispus─â Spania s─â pl─âteasc─â pentru aceast─â pictur─â, dar a men┼úionat c─â va depune toate eforturile pentru ca ea s─â r─âm├ón─â ├«n ┼úar─â.

Festinul l─âcomiei

Muzeul este ├«n negocieri pentru achizi┼úionarea lucr─ârii, iar pre┼úul de pornire ridic├óndu-se la 7 milioane de euro. Cotidianul ÔÇ×El Pais" apreciaz─â c─â el poate ajunge p├ón─â la 25 de milioane pe pia┼úa privat─â.

Lucrarea, aflat─â acum ├«ntr-un spa┼úiu special de la subsolul muzeului, unde continu─â procesul de restaurare, este o compozi┼úie cu aproximativ de 100 de personaje care s─ârb─âtoresc deschiderea butoaielor cu primul vin al sezonului. ┼ó─âr─ânci ┼či copii, ho┼úi, be┼úivani ┼či cer┼četori se ├«nghesuie s─â prind─â o pic─âtur─â din licoare, la s─ârb─âtoarea Sf├óntului Martin din ┼ó─ârile de Jos. Imaginea este un fel de Turnul Babel, a fost de p─ârere coordonatorul Departamentului de Pictur─â Flamand─â al institu┼úiei.

ÔÇ×Printr-un reu┼čit tur de for┼ú─â, pictorul cenzureaz─â obiceiurile epocii ┼či creeaz─â un fel de munte din oameni care sunt sclavi ai l─âcomiei", a comentat expertul.

Celebrul ÔÇ×Turnul BabelÔÇť (1563) este proprietatea Kunsthistoriches Museum de la Viena

image