Rusia, mereu cu semnul întrebării jpeg

Rusia, mereu cu semnul întrebării

­čôü Carte
Autor: Andreea Lup┼čor

├Än╚Ťelegerea Rusiei este un ╚Ťel ambi╚Ťios, dac─â nu chiar intangibil, ╚Öi pentru cei care cunosc ├«ndeaproape spa╚Ťiul rus, a╚Öa cum este Martin Sixsmith, specialist ├«n limba ╚Öi literatura rus─â, fost corespondent BBC la Moscova. Unele ├«ntreb─âri par s─â nu-╚Öi g─âseasc─â r─âspuns:Au ru╚Öii o predispozi╚Ťie spre conducerea autocratic─â? Este posibil─â guvernarea unui teritoriu at├ót de mare altfel dec├ót cu o m├ón─â de fier? Sunt ru╚Öii captivi ├«ntre aceste dou─â op╚Ťiuni ÔÇô renun╚Ťarea la libert─â╚Ťi vs renun╚Ťarea la imperiu?

Poate c─â da. ├Än fond, cei o mie de ani de istorie rus─â arat─â c─â fiecare ├«ncercare de reform─â s-a soldat fie cu un e╚Öec, fie cu un recul. Ultima oar─â s-a ├«nt├ómplat acest lucru chiar la pr─âbu╚Öirea Uniunii Sovietice:speran╚Ťa care ├«ncepuse ├«n 1991 ╚Öi care promisese c─â va pune Rusia pe calea democra╚Ťiei a murit ├«n nici zece ani. P├ón─â la ├«nceputul mileniului trei, Rusia a alunecat ├«napoi pe orbita autocra╚Ťiei.

Trec├ónd prin toat─â istoria rus─â, c─âut├ónd r─âspunsuri ├«n politic─â, ├«n literatur─â sau ├«n art─â, cartea lui Martin Sixsmith eviden╚Ťiaz─â paradoxurile ╚Öi zbuciumurile acestei ╚Ť─âri, c─âut├ónd ÔÇ×s─â afle de ce a fost urmat─â o cale, ┼či nu altaÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×ce anume ar fi fost necesar pentru a propulsa aceast─â puternic─â na┼úiune pe un drum complet diferitÔÇŁ.

Rusia. Un mileniu de istorie

Autor:Martin Sixsmith

Editura Humanitas;num─âr pagini:624;pre╚Ť:59 lei

rusia jpeg jpeg