Regine din umbră vs  Saga reginelor la Humanitas Cișmigiu jpeg

Regine din umbră vs. Saga reginelor la Humanitas Cișmigiu

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Lumea sentimental─â a monarhilor lumii a fost ├«ntotdeauna un subiect care a ├«nfl─âc─ârat spiritele, a╚Öa c─â e de ├«n╚Ťeles de ce at├ót reginele, c├ót ╚Öi iubirile ilegitime ale regilor au atras mereu aten╚Ťia.  De aceast─â dat─â, Editura Corint mizeaz─â pe o dubl─â prezentare de carte, care va avea ├«n centru chiar interesul pentru cele mai influente regine ale lumii ╚Öi pentru cele mai frumoase ╚Öi extravagante amante ale regilor.

"Regine din umbr─â. Amante ╚Öi curtezane care au schimbat istoria" de Maria Pilar Queralt del Hierro ╚Öi "Saga reginelor" de Jean des Cars vor fi cele dou─â titluri despre care vom discuta pe 13 aprilie, de la ora 19, la Libr─âria Humanitas de la Ci┼čmigiu. 

Benjamin Franklin (1706-1790) spunea:ÔÇ×Dac─â exist─â c─âs─âtorie f─âr─â iubire, va exista ╚Öi iubire f─âr─â c─âs─âtorie.ÔÇŁ Istoria confirm─â aceast─â maxim─â. Pu╚Ťini sunt monarhii care nu au o list─â lung─â de rela╚Ťii extraconjugale. Nu este de mirare. De cele mai multe ori, c─âs─âtoriile regale au fost rezultatul intereselor de stat, iar prin╚Ťesele n-au fost dec├ót sigiliul care pecetluia un pact strategic sau politic. 

Probabil de aceea aventurile amoroase ale monarhilor au fost ├«ntotdeauna privite cu oarecare indulgen╚Ť─â. Astfel c─â, la Curtea de la Versailles, de exemplu, amanta oficial─â a regelui avea o aloca╚Ťie, dispunea de apartament propriu ├«n acela╚Öi palat ╚Öi ocupa un loc remarcabil la ceremoniile de la Curte. Evident, odat─â cu trecerea secolelor, ├«mprejur─ârile s-au schimbat, ├«ns─â ÔÇ×femeiaÔÇŁ regelui nu a fost ├«ntotdeauna regina. Cel pu╚Ťin a╚Öa reiese din cele dou─âzeci de pove╚Öti de dragoste relatate ├«n "Regine din umbr─â. Amante ╚Öi curtezane care au shimbat istoria", pove╚Öti care au schimbat destinele regale ╚Öi i-au f─âcut pe prin╚Ťii ╚Öi pe monarhii din toate timpurile s─â-╚Öi piard─â min╚Ťile.

12417525 1008988225861657 8049199262940441988 n jpg jpeg

Cele paisprezece suverane ale c─âror vie┼úi Jean des Cars a ales s─â ni le povesteasc─â ├«n "Saga reginelor" sunt tot at├ótea mituri care ├«nfl─âc─âreaz─â amintirile ┼či vorbesc posterit─â┼úii prin destinul ┼či contribu┼úia lor decisiv─â la istoria lumii:Caterina de Medici, Elisabeta I a Angliei, Cristina a Suediei, Maria Tereza a Austriei, Ecaterina a II-a a Rusiei, Maria Antoaneta a Fran╚Ťei, Victoria a Marii Britanii, Eugenia a Fran╚Ťei, Sissi a Austro-Ungariei, Maria a Rom├óniei, Zita a Austro-Ungariei, Astrid a Belgiei ┼či Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Numele lor sunt adânc întipărite în memoria noastră. Vieţile lor, lungi sau scurte, și acelea ale popoarelor pe care le-au condus au fost marcate de măreţie și tragedie, intrigi de palat, fericiri și suferinţe care explică fascinaţia pe care ele o exercită până azi.

Regine en titre aflate în fruntea statului, soţii de monarhi sau regente, ele și-au marcat epocile, au pus la cale înţelegeri, au urzit comploturi, s-au confruntat cu lupte succesorale, au declanșat războaie, au urmărit sau au obţinut pacea, ajutate de inteligenţa sau pur și simplu de farmecul lor. Căsătorite sau nu, înţelepte sau îndrăgostite, cu legături cunoscute ori doar presupuse, unele au fost mai mult decât regine, în virtutea întinderii și diversităţii teritoriilor asupra cărora coroana lor își exercita puterea.

Fără ele, istoria noastră ar fi fost diferită și, îndrăznim să spunem, mai puţin pasionantă.