image

Recomandări de film, pentru luna decembrie

Autor: Redacția
🗓️ 18 decembrie 2022

Se apropie sărbătorile, deci o să avem mai mult timp liber pentru citit, întâlniri cu prietenii și văzut filme. Iată câteva dintre sugestiile redacției pentru cei care vor să meargă la cinema zilele următoare:

Intrigi în Egipt 

Conspirație la Cairo este un thriller politic plasat în Universitatea Al-Azhar din Cairo, epicentrul puterii în islamul sunnit și una dintre cele mai mari universități din lume, cu 300.000 de studenți. Adam, fiu de pescar, este primul din familia lui care primește o bursă de studii la Al-Azhar. În prima zi a noului an universitar, Marele Imam se prăbușește și moare în fața studenților adunați în curtea moscheii. O serie de evenimente îl aduc pe Adam în mijlocul luptelor neînduplecate pentru putere, în care sunt implicate serviciile secrete egiptene. Încercând să se infiltreze ca spion în intrigile politice de la universitate, Adam este prins între interesele celor mai mari și reala lui credință într-o lume mai bună.

Scris și regizat de Tarik Saleh, filmul a primit anul acesta Palme d’Or pentru cel mai bun scenariu. Producția a fost filmată la Istanbul, pentru că regizorul este persona non grata în Egipt.

Sissi

Împărăteasa Elisabeta a Austriei este admirată pentru frumusețea ei, iar stilul său unic declanșează adevărate frenezii în modă. În 1877, Sissi împlinește 40 de ani și este forțată să se conformeze unei imagini publice care o încorsetează din ce în ce mai strâns, în toate sensurile. Existența ei se reduce la un rol strict reprezentativ la curtea imperială, deși Elisabeta și-a dorit o viață plină de activități și provocări. Curând, împărăteasa se revoltă față de propria imagine hiperbolizată și croiește un plan prin care să-și exprime adevărata identitate.

image

Filmul biografic Corset îi are în distribuție pe Colin Morgan, Vicky Krieps, Finnegan Oldfield, Alma Hasun și Jeanne Werner. 

Pe Everest

DIN 16 DECEMBRIE

La sfârșitul lui mai 2013, o țară întreagă a urmărit cu nerăbdare știrile despre primul cuceritor maghiar al Muntelui Everest, Zsolt Erőss (Zsolt Trill), care a dispărut în Himalaya împreună cu însoțitorul său. 

Deși toți ceilalți sunt încă plini de speranță, soția sa, Hilda Sterczer (Emőke Pál), anunță în transmisiune directă că nu este necesar să organizeze noi expediții de salvare. În Vârfuri și abisuri, primul său lungmetraj, Sándor Csoma, regizorul mai multor scurtmetraje de renume internațional, portretizează evenimentele petrecute din perspectiva soției lui Zsolt Erőss.

Patimile sfinților

Sfântul Nectarie din Eghina a fost exilat în mod injust, umilit și condamnat fără să aibă parte de un proces.

image

Omul lui Dumnezeu prezintă patimile sale și felul în care a îndurat ura dușmanilor, în timp ce ducea mai departe cuvântul lui Dumnezeu. Producția grecească este regizată de Yelena Popovic.

Fragmentul face parte din articolul „X”, publicat în numărul 251 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!