Profesioni╚Öti din elita operei mondiale vin ├«n Transilvania  pentru Festivalul Regal de Oper─â ÔÇťVirginia ZeaniÔÇŁ jpeg

Profesioni╚Öti din elita operei mondiale vin ├«n Transilvania pentru Festivalul Regal de Oper─â ÔÇťVirginia ZeaniÔÇŁ

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabil─â actri╚Ť─â cu voce de aur ÔÇô a╚Öa cum a numit-o critica interna╚Ťional─â -, str─âlucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se num─âr─â printre invita╚Ťii celei de-a III-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Oper─â ÔÇťVirginia ZeaniÔÇŁ, care va avea loc La T├órgu Mure╚Ö, Reghin ╚Öi Cluj, ├«n perioada 31 mai ÔÇô 9 iunie. Cele trei ora╚Öe vor g─âzdui evenimente de ├«nalt─â ╚Ťinut─â, concerte, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere sus╚Ťinute de importan╚Ťi profesioni╚Öti ai scenei lirice mondiale. Tineri arti╚Öti din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia concureaz─â, ├«n cadrul prestigiosului ÔÇťL'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice CompetitionÔÇŁ, pentru Marele Trofeu care, prin bun─âvoin╚Ťa Casei Regale a Rom├óniei, poart─â sigiliul Regelui Mihai I.

Evenimentul, organizat de Asocia╚Ťia ÔÇťToghether on TopÔÇŁ, ├«n parteneriat cu Institu╚Ťia Prefectului - Jude╚Ťul Mure╚Ö, Consiliul Jude╚Ťean Mure╚Ö ╚Öi Prim─âria din T├órgu Mure╚Ö, ╚Öi-a c├ó╚Ötigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competi╚Ťii ale scenei lirice g─âzduite de Rom├ónia ╚Öi este o reveren╚Ť─â adus─â Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a n─âscut ├«n Transilvania. ├Än v├órst─â de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuie╚Öte ├«n prezent ├«n Florida, Statele Unite ale Americii.

 ÔÇťFestivalul s-a n─âscut din dorin╚Ťa de a omagia personalitatea cople╚Öitoare a Virginiei Zeani, al c─ârei parcurs artistic relev─â un sublim model de conduit─â scenic─â. Este destinul unei tinere care, la v├órsta de 13 ani, a pornit s─â-╚Öi ├«nfrunte via╚Ťa dintr-un sat transilvan, ajung├ónd ÔÇŁprima donna assolutaÔÇŁ ╚Öi diva adorat─â a marilor teatre ale lumii. Concursul de canto LÔÇÖAssoluta Virginia Zeani le ofer─â tinerilor arti╚Öti oportunitatea confrunt─ârii cu un juriu de calibru interna╚Ťional ╚Öi ocazia rar─â de a-╚Öi ╚Ölefui interpretarea vocal─â sub ├«ndrumarea unor mari arti╚Öti, ce conduc cursurile de m─âiestrie incluse ├«n programul festivaluluiÔÇŁ, spune muzicianul P├ęter Kolcs├ír, Director Artistic al Festivalului.

Parteneri Virginia Zeani General jpg jpeg

Al─âturi de soprana Nelly Miricioiu, festivalul se bucur─â de prezen╚Ťa unor invita╚Ťi cu prestigiu interna╚Ťional din Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia sau Ungaria, printre care Peter Mario Katona ÔÇô de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva - director artistic al mai multor institu╚Ťii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina ╚Öi Republica Osetia de Nord-Alania. Printre invita╚Ťii celei de-a III-a edi╚Ťii se num─âr─â consilierul artistic al Operei Na╚Ťionale Norvegiene, Pal Christian Moe, un profesionist cu o vast─â experien╚Ť─â de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de oper─â ale lumii, de la Opera Na╚Ťional─â din Paris ╚Öi Chicago sau cea din Munchen.

A confirmat prezen╚Ťa la T├órgu Mure╚Ö ╚Öi Emese So├│s, director al Departamentului de Administra╚Ťie Artistic─â din Budapesta. Emese So├│s a f─âcut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fert┼Ĺd, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonf├Âldv├ír. A condus vreme de zece ani Festivalului Evreiesc de Var─â din Budapesta ╚Öi a coordonat departamentele de comunicare ale unor institu╚Ťii culturale de ├«nalt─â ╚Ťinut─â, cum ar fi Opera de Stat din Ungaria sau Teatrul Na╚Ťional din Miskolc.

Dirijorul acestei edi╚Ťii a festivalului este Vladimir Lungu. Colaborator al Operei Na┼úionale Rom├óne din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat "Dokuz Eyl├╝l" din Izmir si colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir, muzicianul de origine basarabean─â Vladimir Lungu a lucrat, de-a lungul carierei, cu diverse personalit─â┼úi de prim rang ale lumii artistice interna╚Ťionale, de la tenorul ╚Öi dirijorul argentinian Jos├ę Cura - un erudit specializat ├«n mai multe discipline -, la violonistul american de origine rus─â Alexander Markov.

DESPRE VIRGINIA ZEANI:

Virginia Zeani, soprana al c─ârei glas i-a uluit, ├«n epoca de aur a operei, pe cei mai exigen╚Ťi melomani ai lumii. Una dintre stelele scenei lirice ale anilor ÔÇÖ50-ÔÇÖ70, Virginia Zeani este o artist─â care, prin delicate╚Ťe ╚Öi sensibilitate, dublate de har ╚Öi aleas─â educa╚Ťie, a reu╚Öit s─â se men╚Ťin─â printre cele mai importante personalit─â╚Ťi ale lumii operei de-a lungul celor 30 de ani de str─âlucit─â carier─â interna╚Ťional─â. ╚śi-a p─âstrat reputa╚Ťia ├«n epoca marilor dive ├«n arta liric─â mondial─â, - Callas, Tebaldi, Caball├ę, Birgit Nilsson -, a sus╚Ťinut un turneu ├«n Anglia ├«n anul ├«ncoron─ârii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ╚Öi a p─âstrat, pe toat─â durata carierei sale artistice, rela╚Ťii apropiate cu Principatul Monte Carlo ╚Öi cu Casa Regal─â a Egiptului.

Vreme de 25 de ani 'Prima Donna Assoluta' a Teatrului de Oper─â din Roma, Virginia Zeani a fascinat fie ├«n delicatul rol al Violettei din Traviata, fie c├ónt├ónd partiturile sofisticatei Mimi din Boema sau ├«n rolul Margaretei din Faust, printre alte roluri fascinante g├óndite de marii compozitori ai lumii. Adunate, sunt peste 60 de roluri diferite, care i-au adus admira╚Ťia publicului, a autorit─â╚Ťilor din multe ╚Ť─âri ╚Öi, mai ales, o reputa╚Ťie de excelen╚Ť─â profesional─â la nivel interna╚Ťional. Maria Calles ├«ns─â╚Öi spunea, c├óndva, c─â Virginia Zeani este singura artist─â liric─â din lume care-i poate da emo╚Ťii. I-a sus╚Ťinut, ├«nc─â de la ├«nceputul carierei lor, pe Luciano Pavarotti ╚Öi pe Pl├ícido Domingo, acesta din urm─â fiind, ├«n opinia Virginiei Zeani, cel mai complex tenor pe care l-a ├«nt├ólnit vreodat─â. De altfel, i-a fost al─âturi pe scen─â pentru prima dat─â ├«n 1972, ├«n "Manon Lescaut", de Puccini, la Barcelona.

Virginia Zeani JPG jpeg

A fost admirată de dirijorul Arturo Toscanini, legenda de la Scala și ilustrul maestru al faimoasei Maria Callas, s-a bucurat de prietenia Renatei Tebaldi sau a Magdei Olivero - o legendă a operei italiene -, a unor muzicieni precum Beniamino Gigli, Mario del Monaco sau a vestitului Franco Corelli.

A fost decorat─â de Regele Farouk al Egiptului pentru merite culturale ╚Öi a c├óntat la logodna acestuia, aplaudat─â, printre al╚Ťii, ╚Öi de prin╚Ťul Ali Khan ╚Öi de legendara lui sor─â, prin┼úes─â Fawzia, prima so┼úie a ┼čahului Persiei. A contribuit la ├«nceputurile ┼×colii de Oper─â din Noua Zeeland─â, al─âturi de regizorul Raymond Hawthorne ┼či de dirijorul ┼či profesorul Eliano Matteozzi Petralia, ╚Öi a fost, vreme de 30 de ani, profesor emerit al Universit─â╚Ťii din Indiana, Statele Unite. Virginia Zeani de┼úine peste 50 de premii ┼či distinc┼úii na┼úionale ┼či interna┼úionale, este doctor honoris causa al Universit─â┼úii Na┼úionale de Muzic─â din Bucure┼čti ┼či al Universit─â┼úii Babe┼č-Bolyai din Cluj-Napoca ╚Öi este de┼úin─âtoarea Decora┼úiei Regale "Nihil Sine Deo", acordat─â ├«n 2011 de regele Mihai I al Rom├óniei.