„Origini, particularități și povești ale obiectelor de ceramică din colecția Muzeului Nicolae Minovici”

Poveștile obiectelor de ceramică din colecția Muzeului Nicolae Minovici

Seria conferințelor lunare continuă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, sâmbătă, 29 aprilie 2023, de la ora 16.00, publicul fiind invitat să audieze prelegerea cu tema „Origini, particularități și povești ale obiectelor de ceramică din colecția Muzeului Nicolae Minovici”, susținută de dr. Silvia Zamfir, Șef Secție Antropologie Urbană – Muzeul Municipiului București.

Evenimentul include și un scurt tur în expoziția permanentă a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1), informează un comunicat al Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

„De-a lungul timpului, estetica obiectelor de ceramică și disponibilitatea lor în târguri au stârnit interesul colecționarilor de a le achiziționa și de a le oferi un loc în colecția lor de obiecte, lucru ce l-a inspirat și pe Nicolae Minovici în realizarea colecției. Datorită profesiei de medic, care-i oferea posibilitatea de a călători prin toate regiunile ţării, Nicolae Minovici a achiziționat obiecte de ceramică din diverse târguri. La realizarea numeroasei sale colecții de ceramică și-a adus aportul și nepotul acestuia - Dumitru Furnică Minovici - care a fost interesat de obiectele de ceramică din sudul Ardealului, de la Brașov la Sibiu, cât și cele specifice regiunii Clujului. Printre obiectele de ceramică din colecția doctorului Nicolae Minovici, cele mai numeroase (aproximativ 1.800 de piese) se pot găsi farfurii, cancee, căni, vaze, oale de diferite mărimi. Dintre atelierele prezente în colecție amintim: Atelierele Domeniilor Coroanei, Atelierul Troița, Gheorghe Niculescu sau atelierele din Transilvania”, spune dr. Silvia Zamfir, în comunicatul citat.

În cadrul acestei serii de mini-conferințe, specialiștii muzeului aduc în atenția publicului personalitatea dr. Nicolae Minovici și rolul pe care l-a avut în dezvoltarea medicinei legale românești, precum și pasiunea sa pentru obiectele de artă populară.

Taxa de intrare: 10 lei / persoană. Accesul se face în baza unei programări la antropologie@muzeulbucurestiului.ro.