image

Poveștile a 13 artiști brașoveni, prezentate la BRAȘOV ART STORIES

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 octombrie 2023

Muzeul de Artă Brașov invită publicul în perioada 13-14 octombrie 2023 să îi cunoască pe 13 dintre cei mai importanți artiști brașoveni ai secolelor XIX-XX prin proiectul BRAȘOV ART STORIES.

Vor avea loc proiecții video mapping pe clădirea muzeului, o nouă expoziție temporară în aer liber și tururi ghidate urbane în Brașovul artiștilor, informează un comunicat al Muzeului de Artă Brașov.

Expoziția „Brașov Art Stories” din Parcul Nicolae Titulescu va avea vernisajul vineri, 13 octombrie 2023, începând cu ora 13.00. În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate poveștile a 13 artiști brașoveni care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice a Brașovului în secolele XIX-XX. Totodată, vor fi redate imagini ale unor lucrări de referință realizate de aceștia, aflate în colecția Muzeului de Artă Brașov.

A doua componentă a expoziției o reprezintă lucrările elevilor claselor a X-a P și a XI-a P de la Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, coordonați de prof. Manuela Zvîc. Operele de artă și biografiile artiștilor le-au fost prezentate tinerilor artiști în cadrul unei activități educative susținute de dr. Radu Popica, acestea servind drept surse de inspirație pentru noi lucrări.

Expoziția va putea fi vizitată pe aleea din Parcul Nicolae Titulescu, vizavi de Muzeul de Artă Brașov, în perioada 13-31 octombrie 2023, gratuit și non-stop.

Brașovul artiștilor va fi explorat la pas prin intermediul unor tururi ghidate gratuite, conduse de dr. Andreea Pocol, care vor avea loc vineri și sâmbătă între orele 17-19.30. Traseul va include locații cheie legate de creația și viața celor 13 artiști: case memoriale, clădiri în care au expus, ateliere în care au activat, peisaje urbane sau locații în care au creat anumite opere de artă. Participarea la tururile ghidate se face pe bază de înscriere prin e-mail la adresa: muzeuldeartabrasov@gmail.com.

În cadrul acestui eveniment clădirea Muzeului de Artă Brașov va fi pânză și muză pentru o creație care folosește tehnici de proiectare 3D, animație și instrumente de inteligență artificială într-un adevărat spectacol. Lucrările artiștilor brașoveni, tineri și consacrați, transformate în proiecție video mapping, vor fi prezentate publicului vineri și sâmbătă, între orele 20.00-00.00.

Programul evenimentului:

13 octombrie 2023

  • 13.00: Vernisajul expoziției „Brașov Art Stories” în Parcul Nicolae Titulescu
  • 17.00 – 19.30: Tur ghidat: Brașovul artiștilor
  • 20.00 – 00.00: Proiecție video mapping pe clădirea Muzeului de Artă Brașov

14 octombrie 2023

  • 17.00 – 19.30: Tur ghidat: Brașovul artiștilor
  • 20.00 – 00.00: Proiecție video mapping pe clădirea Muzeului de Artă Brașov

Cu prilejul acestui eveniment, Muzeul de Artă Brașov se va putea vizita în zilele 13-14 octombrie în intervalul orar 9-22, pe baza biletului de intrare. Detalii pe website-ul muzeului. Participarea la evenimentele din proiectul Brașov Art Stories este gratuită.

Brașov Art Stories își propune să utilizeze creativitatea, tehnologiile digitale și educația pentru patrimoniu, urmărind valorificarea bunurilor culturale artistice, pornind de la poveștile artiștilor și ale operelor artistice care au definit centrul artistic Brașov în secolele XIX și XX. Proiectul are la bază nevoia de a regândi muzeele ca spații active de cultură și educație, propunând îmbinarea mai multor demersuri creative în vederea atragerii interesului unui public divers. Încă de la înființare, Muzeul de Artă Brașov a fost păstrătorul operelor create de artiștii locali, care sunt prezentate în contextul istoriei artei românești.

Proiectul cuprinde mai multe activități interdependente: cercetare, digitalizare și expunere. Cercetarea operei și vieții a 13 artiști brașoveni stă la baza dezvoltării unei noi secțiuni a website-ului Muzeului de Artă Brașov (artstories.muzeulartabv.ro), la dezvoltarea hărții Brașovului artiștilor, fiind în același timp sursă de inspirație pentru expoziția realizată de elevii Liceului Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”. Digitalizarea operelor de artă deținute de Muzeul de Artă Brașov reprezintă o modalitate prin care acestea pot fi văzute de un public cât mai mare, fiind în același timp reinterpretate prin intermediul proiecției de video mappping. Expoziția prezentată în Parcul Nicolae Titulescu conectează artiștii de ieri cu viitorii artiști, crescând în același timp gradul de conștientizare a vizitatorilor privind rolul artei în definirea identității unui spațiu.

Brașov Art Stories este un proiect inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, Asociația Culturală KunSTadt, Asociația Depoul de Artă Urbană și finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov.