Povestea unui copil de 12 ani care a fugit din Afganistan în Marea Britanie jpeg

Povestea unui copil de 12 ani care a fugit din Afganistan în Marea Britanie

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2017

În 2006, după ce tatăl și bunicul lui au fost uciși de armata americană, Gulwali Passarlay a fost trimis de mama sa departe de Afganistan. Copilul de 12 ani a pornit într-o călătorie lungă și anevoioasă, în cursul căreia a fost închis, a suferit de foame și a fost victima cruzimii și a violenței. 

”Faptul că mi-am pierdut tatăl a schimbat totul. Familia noastră a fost aruncată în haos.... Și alte probleme începeau să apară. Reprezentanții talibanilor începuseră să ne viziteze din ce în ce mai des. Voiau ca fratele meu și cu mine să devenim luptători sau chiar atentatori sinucigași – martiri-, pentru a răzbuna moartea tatălui nostru. Eram atât de furios, încât chiar voiam să fac asta. Hazrat și Noor (frații lui – n.r) voiau același lucru... Mama se temea și pentru mine și Hazrat, deoarece forțele americane își îndreptaseră atenția către noi, presându-ne să devenim informatori”, își amintește Gulwali.

În cartea ”Cer întunecat. Fuga unui copil din Afganistan în Marea Britanie”, publicată în traducere românească de editura Polirom, Gulwali Passarlay rememorează pericolele prin care a trecut în cei aproximativ 20.000 de kilometri parcurși. 

coperta1 4 jpg jpeg

A fost cât pe ce să-și piardă viața în adâncurile Marii Mediterane, a îndurat brutalitatea celor care ar fi trebuit sa aibă grija de copii și a stat o lună într-un lagăr din Calais. A reușit în cele din urmă să ajungă în Marea Britanie, unde a fost înscris la școală, fiind admis apoi la una dintre universitățile de elită. 

Asemenea lui, mii de oameni își riscă viața încercând să fugă din zonele de conflict. Mulți mor în cursul călătoriei, unii sunt trimiși înapoi, urmând să fie închiși sau omorâți;putini sunt cei ce supraviețuiesc și ajung în țări care le oferă o nouă șansă. Gulwali povestește despre hotărârea și curajul care triumfă împotriva tuturor adversităților. 

Foto:Gulwali Passarlay (al doilea din stânga), împreună cu fratele lui, Noor (în stânga), unchiul și verii lui, în anul 2000 

Citește și:

FOTO Povestea fetelor din Afganistan crescute ca băieţi pentru a salva onoarea familiei 

Afganistan în anii 60:imagini inedite cu ţara înainte de război 

FOTO Invazia şi ocuparea Afganistanului de către trupele sovietice