Povestea fascinant─â a Dun─ârii  ┬źFluviul imperiilor┬╗, v─âzut de un jurnalist rus jpeg

Povestea fascinant─â a Dun─ârii. ┬źFluviul imperiilor┬╗, v─âzut de un jurnalist rus

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Pe parcursul celor trei mii de kilometri de la izvoare p├ón─â la v─ârsare, Dun─ârea trece pe teritoriul a zece state, cu limbi ╚Öi obiceiuri din cele mai diverse. 

Jurnalistul rus Andrei ╚śar├«i spune povestea fascinanta a acestui fluviu ├«n cartea ÔÇŁDun─ârea. Fluviul imperiilorÔÇŁ, publicat─â recent ├«n traducere rom├óneasc─â, la editura Polirom.

├Äntr-o oarecare m─âsur─â, ┬źDun─ârea. Fluviul imperiilor┬╗ este pentru mine bilan╚Ťul celor 30 de ani de jurnalism, , al celor 20 de ani de via╚Ť─â ├«n Europa Central─â ╚Öi al cleor 15 ani de activitate literar─â. Cartea... este prima edi╚Ťie ├«ntr-o limb─â str─âin─â. M─â bucur sincer c─â este ├«n limba rom├ón─â, pentru c─â Rom├ónia este principala ╚Ťar─â dun─ârean─â, fie ╚Öi numai din punct de vedere al num─ârului de kilometri de ╚Ť─ârmÔÇŁ, m─ârturise╚Öte jurnalistul rus.

Dunarea Fluviul imperiilor jpg jpeg

╚śar├«i ├«mbin─â analiza proceselor politice ╚Öi a evenimentelor istorice petrecute pe malurile lui cu note biografice, scene din viata de zi cu zi a popoarelor dun─ârene, impresii personale din c─âl─âtoriile sale de-a lungul Dun─ârii, inclusiv un capitol extins despre Rom├ónia.  

ÔÇŁAm avut ocazia s─â vizitez Rom├ónia de ╚Öapte sau opt ori ╚Öi de fiecare dat─â ╚Ťara voastr─â mi s-a dezv─âluit ├«n alt mod... Studiul zonei dun─ârene a Rom├óniei, ├«ncep├ónd cu gigantica hidrocentral─â de la Por╚Ťile de Fier ╚Öi p├ón─â la nesf├ór╚Öitele b─âl╚Ťi ale Tulcei ╚Öi Sulinei, a ├«mbog─â╚Ťit imaginea pe care mi-o f─âcusem despre ╚Ťara voastr─âÔÇŁ, mai spune ╚śar├«i.  

Cum a construit arhitectul roman Apollodor celebrul sau pod? Cum au ap─ârut pe malurile Dun─ârii un lag─âr de exterminare nazist ╚Öi un ora╚Ö metalurgic stalinist? Ce efecte a avut construc╚Ťia impozantelor Por╚Ťi de Fier?  

La aceste ├«ntreb─âri ╚Öi la multe altele r─âspunde Andrei ╚śar├«i ├«n cartea sa, ├«n care regii ╚Öi episcopii medievali, filosofii ╚Öi generalii din secolele trecute se ├«nt├ólnesc cu contemporanii no╚Ötri: politicieni, istorici, arheologi, ecologi╚Öti, arti╚Öti sau pescari ce tr─âiesc pe malurile marelui fluviu.