Anul 2019 este tot unul de s─ârb─âtoare pentru rom├óni: se ├«mplinesc 100 de ani de la recunoa┼čterea interna┼úional─â a Rom├óniei Mari, prin Tratatul de la Versailles. Acesta este un prilej cum nu se poate mai bun pentru a celebra cuplul regal care a f─âcut posibil─â Marea Unire.

A┼čadar, Muzeul Na┼úional de Art─â al Rom├óniei g─âzduie┼čte o expozi┼úie de amploare cu portrete mai mult sau mai pu┼úin cunoscute ale Regelui Ferdinand ┼či ale Reginei Maria. Operele sunt realizate ├«n perioade diferite, de c─âtre arti┼čti rom├óni (Mili╚Ťa P─âtra╚Öcu, Ipolit Str├ómbu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont) sau str─âini (Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht). Regina Maria este prezent─â ┼či ├«n calitate de artist, nu doar de muz─â ÔÇô este expus un album de schi╚Ťe ├«n acuarel─â; un studiu al florilor realizat ├«n limbajul Art Nouveau.

Expozi┼úia ÔÇ×Ferdinand ╚Öi Maria. Regii Marii UniriÔÇŁ este completat─â ┼či de o colec┼úie inedit─â de fotografii ╚Öi colaje cu articole din ziare de epoc─â din arhiva sculptorului Alexandru Severin, care ofer─â evenimentului ┼či o valoare documentar─â. Operele se g─âsesc expuse la parterul Galeriei Na┼úionale. Realizat─â ├«n parteneriat cu Muzeul Militar Na╚Ťional ÔÇ×Ferdinand IÔÇŁ, Muzeul Na╚Ťional al ╚Ü─âranului Rom├ón, Casa Memorial─â ÔÇ×Costin PetrescuÔÇŁ ╚Öi Biblioteca Academiei Rom├óne, expozi╚Ťia beneficiaz─â de intrare gratuit─â.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 211 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 august ÔÇô 14 septembrie 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

coperta august jpg jpeg