Piramidele necunoscute din Sudan: o variantă inedită pentru cei care se tem să meargă în Egipt jpeg

Piramidele necunoscute din Sudan: o variantă inedită pentru cei care se tem să meargă în Egipt

Egiptul a devenit ├«n ultima vreme o destina┼úie turistic─â nesigur─â, astfel ├«nc├ót tot mai mul┼úi c─âl─âtori pasiona┼úi de ruine ┼či istorie antic─â se orienteaz─â acum spre alte locuri. Nu trebuie s─â caute ├«ns─â prea departe. ├Än Sudan, aproape de grani┼úa cu Egiptul, exist─â un parc arheologic deosebit, cu piramide pitore┼čti, unde nu a ajuns ├«nc─â h─ârm─âlaia turi┼čtilor, relateaz─â adevarul.ro

├Än Sudan exist─â 250 de piramide, mai mici dec├ót cele din Egipt, dar mai numeroase ┼či la fel de fascinante. Ele se afl─â ├«n de┼čertul Sahara, ├«n zona numit─â ├«n Antichitate Nubia, de unde vechii egipteni extr─âgeau aurul.

Nubia a fost st─âp├ónit─â de regii ku┼či┼úi, care au fost rivalii egiptenilor, dar ├«n anumite perioade chiar ┼či alia┼úii lor. ├Äncep├ónd cu anul 2600 ├«.e.n ┼či p├ón─â ├«n 300 e.n., regii ku┼či┼úi au adoptat multe rituali similare egiptenilor. Astfel, ┼či ei ├«┼či ├«nmorm├óntau regii ┼či reginele ├«n piramide. A┼ča se explic─â num─ârul uria┼č de monumente de acest fel:250 de piramide pot fi v─âzute ├«n Sudan, de-a lungul Nilului.

image

├Än Sudan este nevoie de viz─â, dar destina┼úia este acum mai sigur─â ca Egiptul, iar monumentele de aici pot fi vizitate ├«n lini┼čte, pentru c─â siturile arheologice nu sunt aglomerate. ├Än plus, peste tot pre┼úurile sunt foarte mici.

Piramidele din Sudan sunt diferite de cele egiptene

Cea mai bun─â metod─â pentru a vizita aceste piramide este ca turistul s─â angajeze din ora┼čul Khartoum un ghid local care are ma┼čin─â ┼či care ├«l va duce la piramide. Drumurile sunt destul de proaste ┼či traficul greoi, mai ales c─â sunt ┼či multe controale de securitate, absolut necesare ├«ns─â.

Pornind din Khartoum ┼či merg├ónd spre nord, primele piramide care apar pe traseu sunt cele de la Meroe. Aici a fost capitala regatului Ku┼čit, ├«ncep├ónd cu anul 300 ├«.e.n. ┼či locul de odihn─â ve┼čnic─â al regilor ┼či reginelor, piramidele fiind construite dup─â modelul egiptean, scrie BBC. Monumentele au fost ridicate aproape de Nil, principala surs─â de ap─â ┼či ruta comercial─â spre Egipt.

image

Chiar dac─â au fost construite dup─â modelul egiptean, piramidele din Sudan au c├óteva caracteristici diferite. Sunt mai mici ┼či au pantele mult mai ├«nclinate, unghiurile ├«nguste ┼či fiecare este completat─â de un templu unde avea loc ritualul funerar.

Din p─âcate, piramidele de aici au c─âzut prad─â ho┼úilor de morminte ┼či de aceea sunt par┼úial distruse. ├Än anul 2011 piramidele de la Meroe au fost incluse ├«n patrimoniul UNESCO, dar chiar ┼či acum sunt vizitate de pu┼úini turi┼čti, aproximativ 10 pe zi. Zona de nord a Sudanului are o imagine nefavorabil─â, fiind asociat─â cu s─âr─âcia ┼či conflictele armate.

image

Complexul de la Meroe are trei cimitire:├«n nord, sud ┼či vest, aflate la o distan┼ú─â de c├ó┼úiva kilometri unul de altul. ├Än templele funerare accesul este dificil, intrarea fiind foarte ├«ngust─â, dar merit─â efortul:pere┼úii sunt decora┼úi cu basoreliefuri care descriu via┼úa de zi cu zi ├«n regatul Ku┼čit. Regii ┼či reginele sunt ├«nf─â┼úi┼ča┼úi ador├ónd zei egipteni, iar cadavrele sunt mumificate ┼či acoperite de bijuterii scumpe.

Continun├ónd c─âl─âtoria spre nord, turistul va ajunge la situl arheologic Kerma, fosta capital─â a regatului Kerma, care a st─âp├ónit Nubia ├«naintea ku┼či┼úilor. ┼×i aici exist─â morminte impun─âtoare, una dintre acestea fiind cea mai veche construc┼úie din c─âr─âmid─â din Africa.

La Kerma pot fi v─âzute de asemenea peste 40 de statui uria┼če ale unor faraoni, care au fost probabil regi ai regatului Ku┼čit. Unele statui de acest fel au fost duse la muzeu, dar multe au r─âmas c─âzute ├«n nisip ┼či pot fi v─âzute de turi┼čti.

image

Surs─â:adevarul.ro