image

Perspectiva istorică asupra fenomenului spiritist din România

📁 Carte
🗓️ 28 septembrie 2022

Editura Pro Universitaria: „Perspectiva istorică asupra fenomenului spiritist din România”, de Ana Maria Ducuță

Această lucrare își propune să analizeze fenomenul spiritist în spațiul românesc, așa cum apare el în societatea românească până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Deși figuri precum Bogdan Petriceicu Hasdeu sunt celebre pentru practicarea spiritismului, deși în presa vremii întâlnim articole referitoare la convorbirile cu spiritele morților, un studiu istoric sistematic și special focalizat asupra acestui fenomen din spațiul românesc nu exista, scrie autoarea. Volumul nu epuizează însă problematica fenomenului spiritist din presa românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, din pricina dificultății colectării surselor necesare anchetei.

„Modernizarea societăţii româneşti şi europenizarea ei face din spiritism nu doar un fenomen de import la modă, provenit din saloanele franceze unde doamnele îşi contactează soţii defuncţi cu ajutorul mediumilor, ci o reală unealtă prin care idei despre spiritualitate, cultură şi istorie se răspândesc în spaţiul românesc. (...), „Spiritismul în spaţiul românesc ar părea neimportant, dar la o analiză mai amănunţită a presei şi a preocupărilor literare şi de divertisment a societăţii la cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, realizăm că el reprezintă nu doar un fenomen foarte prezent, ci şi o reflecţie a preocupărilor acestei perioade zbuciumate istoric pentru ţara noastră şi pentru spaţiul european”, notează Ana Maria Ducuța.

Volumul poate fi comandat la preț special din librăria online a Editurii Pro Universitaria!

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Perspectiva istorică asupra fenomenului spiritist din România”, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook a Revistei Historia. Detalii, aici.