Personalități feminine din România: Alice Voinescu jpeg

Personalități feminine din România: Alice Voinescu

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 19 ianuarie 2014

Numele lui Alice Voinescu este, din păcate, prea puțin cunoscut publicului din România. Cea mai simplă prezentare ar fi să spunem că a fost prima femeie doctor în filosofie din România, cu un doctorat obținut la Sorbona în 1913;ar însemna, însă, să reducem o mare personalitate culturală la un singur element. Alice Voinescu a fost scriitoare, eseistă, traducătoare, critic de teatru și profesoară la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică. Mai mult decât atât, a fost, probabil, una dintre personalitățile feminine din România cele mai cunoscute pe scena culturală europeană.

Jurnalul lui Alice Voinescu se întinde pe o perioadă de 32 de ani, începând cu 1929 și până în 1961 (anul morții ei). Găsim în el însemnări despre călătoriile sale, impresii despre întâlnirile cu oameni de cultură atât din România, cât și din afara țării;la acestea se adaugă și însemnările despre momentele de răscruce din epocă (perioada carlistă, vara lui 1940, războiul, instaurarea comunismului).

În fine, despre Jurnalullui Alice Voinescu nu se poate spune decât că ar trebui citit de oricare dintre noi, ca o incursiune prețioasă în intimitatea uneia dintre cele mai valoroase personalități feminine din istoria României.

Jurnal (2 volume)Autor:Alice VoinescuEditura Polirom;număr pagini:1032;preț:64, 95 lei