„Pălării feminine în perioada La Belle Epoque”, conferință la Academia Română

„Pălării feminine în perioada La Belle Epoque”, conferință la Academia Română

Academia Română, prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, organizează joi, 30 martie 2023, conferința „Pălării feminine în perioada La Belle Epoque: frumusețe și reprezentare”, susținută de asist. cercet. șt. drd. Raluca Partenie.

Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.00.

Moda de la cumpăna sec. XIX-XX rămâne un etalon de eleganță feminină și rafinament vestimentar. Normele costumare impuneau pălăria ca accesoriu obligatoriu în public, atât pentru doamne cât și pentru domni, iar rolul estetic și de reprezentare prevala asupra rolului funcțional.

După un veac în care femeile căsătorite au purtat boneta, pălăria – considerată informală – devenea, după 1880, un accesoriu esențial, bucurându-se de câteva decade de maximă strălucire, până la Primul Război Mondial.

Împodobite din abundență cu flori și pene, ajungând uneori la dimensiuni grandioase, spectaculoasele creații ale modistelor din La Belle Epoque se înscriu în estetica Art Nouveau și reprezintă chintesența spiritului epocii: entuziasm, frumusețe, prestigiu, ostentație, exces.

Atent conectată la fenomenul internațional, moda românească înregistra cu fidelitate schimbările de stil, inovațiile și controversele din creația de pălării.

O privire mai atentă asupra pălăriilor din perioada 1890-1914 este prilej nu doar de desfătare, ci și de studiu asupra conexiunii complexe dintre modă și economie sau progresul tehnologic, regulile de etichetă socială, apariția în epocă a primelor preocupări de ecologie, și ne oferă un instrument util și precis în datarea imaginilor (fotografii, ilustrații, pictură).