„Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, expoziție la Muzeul Dunării de Jos Călărași

„Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”, expoziție la Muzeul Dunării de Jos Călărași

Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos Călărași, organizează vernisajul expoziției - eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”.

Vernisajul s-a desfășurat miercuri 15 martie 2023, ora 13.00, la sediul Muzeului Dunării de Jos din strada Progresul nr. 4, Călărași, informează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României.

Profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima dată valorificate expozițional în anul 2022: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine : Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele.

De asemenea, sunt expuse: documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena. În premieră, va fi expusă la Călărași o scrisoare a reginei Maria adresată lui Nicolae Iorga la 14 iunie 1915.

Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Dunării de Jos Călărași, o mare parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi” va fi expusă în perioada 15 martie - 17 aprilie 2023 la Călărași, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, precizează comunicatul citat.

Expoziția este organizată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, dr. Cornel-Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, fiind coordonată la Călărași de către dr. Valentin Parnic, manager al Muzeului Dunării de Jos Călărași și dr. Andreea Parnic, muzeograf.