„Memoriile“ lui Rushdie, în dezbatere la Librăria Adevărul jpeg

„Memoriile“ lui Rushdie, în dezbatere la Librăria Adevărul

Marţi, 25 septembrie 2012, la ora 19.00, la Librăria Adevărul din Strada Doamnei nr. 27-29, Bucureşti, va avea loc lansarea celui mai recent titlu semnat de Salman Rushdie, Joseph Anton. Memorii, volum apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) – traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun.

Participă:scriitorul Radu Paraschivescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom.

Moderator:scriitorul Cezar Paul-Bădescu

La 14 februarie 1989, de Ziua îndrăgostiţilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus că fusese „condamnat la moarte" de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima dată cuvîntul fatwa. Ce crimă comisese? Era autorul romanului intitulatVersetele satanice, acuzat de a fi fost „împotriva Islamu¬lui, a profetului şi a Coranului".

Aşa începe aventura extraordinară prin care un scriitor a fost obligat să intre în subterană, să se mute în perma¬nenţă dintr-o casă în alta, sub protecţia echipelor înar¬mate de poliţie. I s-a cerut să aleagă un pseudonim pe care poliţia să-l poată folosi. S-a gîndit la scriitorii lui preferaţi şi la diverse combinaţii între numele lor;atunci i-a venit ideea:Conrad şi Cehov-Joseph Anton.

Cum trăiesc un scriitor şi familia sa cu ameninţarea morţii deasupra capului, mai bine de nouă ani? Cum poate acel om să-şi vadă de scris? Cum se îndrăgosteşte şi, mai ales, cum îi trece? Cum îi modelează disperarea acţiunile şi gîndurile, ce anume îl împiedică să-şi înde¬plinească destinul, cum învaţă să-şi înfrunte duşmanii?

Veţi putea afla răspunsul la aceste întrebări doar la lansarea-eveniment din 25 septembrie, organizată de Librăriile Adevărul şi Editura Polirom!