„Memoriile“ lui Rushdie, în dezbatere la Librăria Adevărul jpeg

„Memoriile“ lui Rushdie, în dezbatere la Librăria Adevărul

📁 Carte
🗓️ 24 septembrie 2012

Marţi, 25 septembrie 2012, la ora 19.00, la Librăria Adevărul din Strada Doamnei nr. 27-29, Bucureşti, va avea loc lansarea celui mai recent titlu semnat de Salman Rushdie, Joseph Anton. Memorii, volum apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) – traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun.

Participă:scriitorul Radu Paraschivescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom.

Moderator:scriitorul Cezar Paul-Bădescu

La 14 februarie 1989, de Ziua îndrăgostiţilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus că fusese „condamnat la moarte" de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima dată cuvîntul fatwa. Ce crimă comisese? Era autorul romanului intitulatVersetele satanice, acuzat de a fi fost „împotriva Islamu¬lui, a profetului şi a Coranului".

Aşa începe aventura extraordinară prin care un scriitor a fost obligat să intre în subterană, să se mute în perma¬nenţă dintr-o casă în alta, sub protecţia echipelor înar¬mate de poliţie. I s-a cerut să aleagă un pseudonim pe care poliţia să-l poată folosi. S-a gîndit la scriitorii lui preferaţi şi la diverse combinaţii între numele lor;atunci i-a venit ideea:Conrad şi Cehov-Joseph Anton.

Cum trăiesc un scriitor şi familia sa cu ameninţarea morţii deasupra capului, mai bine de nouă ani? Cum poate acel om să-şi vadă de scris? Cum se îndrăgosteşte şi, mai ales, cum îi trece? Cum îi modelează disperarea acţiunile şi gîndurile, ce anume îl împiedică să-şi înde¬plinească destinul, cum învaţă să-şi înfrunte duşmanii?

Veţi putea afla răspunsul la aceste întrebări doar la lansarea-eveniment din 25 septembrie, organizată de Librăriile Adevărul şi Editura Polirom!