Maria Olaru   Lansarea volumului de memorii al campioanei olimpice jpeg

Maria Olaru - Lansarea volumului de memorii al campioanei olimpice

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 31 mai 2016

Editura Vremea lanseaz─â ├«n cadrul T├órgului de Carte Bookfest 2016 volumul Pre╚Ťul aurului. Sinceritate incomod─â, semnat de campioana olimpic─â la gimnastic─â Maria Olarul. Lansarea va avea loc s├ómb─ât─â, 4 iunie, ora 13.30, ├«n cadrul T├órgului de Carte Bookfest, la Romexpo, Pavilion C1, Cafeneaua literar─â Origo. Invita╚Ťi:Maria Olaru, Monica Tatoiu, Alin Petrache, Cristian ╚Üopescu, C─ât─âlin Tolontan, Vasile Arhire, Bogdan Burileanu, Silvia Colfescu.

Pre╚Ťul aurului. Sinceritate incomod─â,  Prefa╚Ť─â de C─ât─âlin Tolontan

├Än acest volum de memorii, marea campioan─â olimpic─â Maria Olaru ├«╚Öi poveste╚Öte cu sinceritate ╚Öi onestitate via╚Ťa, cu accent pe perioada ├«n care a f─âcut parte din lotul olimpic de gimnastic─â. De╚Öi nu aceasta a fost inten╚Ťia autoarei, volumul vine ca un r─âspuns la ├«ntreb─ârile privind cauzele e╚Öecurilor gimnastelor rom├óne din ultimul timp.

C─ât─âlin Tolontan:

ÔÇ×Un copil poveste╚Öte scandalurile din cas─â, gelozia, b─ât─âile, sinuciderea tat─âlui ├«n care este implicat─â o juc─ârie, episoadele de be╚Ťie ale mamei ╚Öi vorbe╚Öte despre iubirea lor, dup─â care a t├ónjit ╚Öi pe care, deseori, a sim╚Ťit o.

Un copil ajunge ├«n sala de gimnastic─â ╚Öi ridic─â ochii c─âtre norocosul ╚Öir de antrenori admir├ónd o ╚Öi b─ât├ónd o. O rela╚Ťie tandr─â ╚Öi nepermis─â.

B─âtaie, cafteal─â, atingere, ÔÇ×m├óng├óiereÔÇŁ, pedeaps─â, altoial─â, urecheal─â, c├óte sinonime avem noi, rom├ónii, ╚Öi tot at├ótea genera╚Ťii de fete ╚Öi b─âie╚Ťi care au suportat o educa╚Ťie cu palma.

Un copil povestește, în numele nostru, cum ne am furat o acasă, la școală, în ateliere, la rude și în internate.

Un copil a tr─âit toate aceste lucruri.

Un copil a ajuns, mai apoi, campioan─â mondial─â absolut─â ╚Öi campioan─â oli mpic─â. [ÔÇŽ]

E despre un copil care are puterea să vină și să și apere antrenorii, scriind că Bellu și Bitang n au avut nici o vină în cazul dopajului Andreei Răducan de la Sydney. Dar cartea aduce ceva și în acest misterios episod.

E despre un copil care ╚Öi a iubit p─ârin╚Ťii, antrenorii, supraveghetorii ╚Öi pe to╚Ťi cei de la care n a pretins nimic.

╚śi pe care nici azi nu i acuz─â.

Nimic din ce scrie Olaru nu coboar─â.

Cartea e necesar─â ╚Öi insuportabil─â. E cartea unui om care nu se victimizeaz─â. ├Ä╚Öi cunoa╚Öte valoarea, ├«╚Öi aminte╚Öte efortul.ÔÇŁ

2 292 jpg jpeg

Maria Olaru:

ÔÇ×Drag─â cititorule, ├«┼úi propun s─â facem cuno╚Ötin┼ú─â. Eu sunt Maria. Maria Olaru, gimnastaÔÇŽ Dar dac─â vrei s─â m─â cuno┼čti mai bine pe mine, Maria, sportivul ┼či omul deopotriv─â, trebuie s─â ai r─âbdare. Via┼úa mea nu se poate povesti ├«n 34 de r├ónduri, at├ótea c├ó┼úi ani am. Asta pentru c─â ├«n ace┼čti 34 de ani mi s-au ├«nt├ómplat at├ótea lucruri c├ót ├«ntr-o via┼ú─â de om. A┼čadar, ├«┼úi voi spune povestea meaÔÇŽ

Cum am ajuns s─â fac gimnastic─â? A fost o pur─â ├«nt├ómplareÔÇŽ Ba nu! Pentru c─â, a╚Öa cum am aflat de la un ├«n╚Ťelept, nimic important, pe lumea asta, nu e ├«nt├ómpl─âtorÔÇŽ

Sportul m-a format ┼či m-a preg─âtit pentru via┼ú─â, contribuind mult la integrarea mea ├«n societate, conferindu-mi ├«n acest sens calit─â┼úi indispensabile. Ca  fost─â sportiv─â de ├«nalt─â performan┼ú─â sunt obi┼čnuit─â cu disciplina, programul riguros, c─âlit─â psihic ├«n numeroasele antrenamente ┼či competi┼úii, cunosc├ónd deopotriv─â gustul dulce al victoriei ┼či pe cel amar al ├«nfr├óngerii. Sportul m-a consacrat ┼či tot ceea ce sunt ast─âzi, datorez sportului.

Asta sunt, asta este povestea mea.ÔÇŁ 

Maria Olaru

Maria Olaru s-a n─âscut la 4 iunie 1982, la F─âlticeni ╚Öi la numai 7 ani a ├«nceput preg─âtirea la CSS ÔÇ×CetateÔÇŁ Deva, la 500 km de cas─â. 

├Än 1998 a devenit campioan─â european─â cu echipa ┼či a ob╚Ťinut locul II la s─ârituri (Sankt Petersburg);├«n acela╚Öi an s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York).

├Än 1999, la Tianjin, a ob╚Ťinut titlul de campioan─â mondial─â absolut─â la individual compus, locul I cu echipa ┼či locul III la s─ârituri.

├Än 2000, la Olimpiada de la Sydney, a ob╚Ťinut medalia de aur cu echipa ┼či de bronz la individual compus.

Dup─â ├«ncheierea carierei sportive, Maria Olaru a absolvit Facultatea de Educa┼úie Fizic─â ┼či Sport ╚Öi masteratul de Management ├«n Sport (Facultatea de ┼×tiin┼úe Economice), ambele ├«n cadrul Universit─â╚Ťii de Vest din Timi┼čoara,  ╚Öi a urmat numeroase cursu ri de perfec╚Ťionare.

Antrenor ╚Öi arbitru de gimnastic─â artistic─â, cadru universitar timp de 10 ani la Facultatea de Educa┼úie Fizic─â ┼či Sport, Universitatea de Vest, prezentator de ╚Ötiri sportive la Pro TV Timi╚Öoara ╚Öi TVR Timi╚Öoara, comentator sportiv la TVR, corespondent la Gazeta Sporturilor ╚Öi ProSport.

A antrenat la Bart Conner Academy în Norman, Oklahoma, USA și Klagenfurt, Austria, profesor de gimnastică artistică în Programul de Promovare a Sportului în Malaesia, la Penang.

Membru al Comitetului Olimpic ╚Öi Sportiv Rom├ón, a fost directorul Academiei Olimpice Rom├óne, Filiala Timi┼č. A participat la campanii de promovare a sportului. A fost invitat─â la Academia Olimpic─â Interna╚Ťional─â ca student─â (2005), campioan─â olimpic─â (2009) ╚Öi director de filial─â (2014).

A fost decorat─â cu medaliile ÔÇ×Serviciu CredinciosÔÇŁ ├«n Grad de Comandor (1999) ╚Öi Ordinul ÔÇ×Meritul SportivÔÇŁ, clasa I (2008).

Cartea poate fi comandată online (livrări începând cu 1 iunie):http://edituravremea.ro/pre--ul-aurului.-sinceritate-incomod--.-memoriile-unei-campioane-olimpice