Mâine va fi inaugurat primul muzeul al Sportului jpeg

Mâine va fi inaugurat primul muzeul al Sportului

­čôü Muzee
Autor: Silviu Brum─â

Reporterii ÔÇ×Adev─ârulÔÇť au intrat ├«ntr-unul dintre cele mai moderne muzee din Rom├ónia care va fi inaugurat m├óine ├«n prezen┼úa pre┼čedintelui ┼ú─ârii, Traian B─âsescu ┼či pre┼čedintelui Comitetului Interna┼úional Olimpic (CIO), Patrick Hickey.

Dou─â etaje cu o capacitate de aproximativ 900 de metri, marmur─â pe jos, lifturi hi-tech, cur─â┼úenie impecabil─â ┼či o arhitectur─â foarte modern─â. A┼ča se prezenta ast─âzi noul sediu al Muzeului Sportului de la Casa Olimpic─â, ├«nainte de marea inaugurare de m├óine-diminea┼ú─â, Cl─âdirea, care a costat aproximativ 4 milioane de euro, arat─â impecabil iar rom├ónii se pot m├óndri c─â ├«n sf├ór┼čit vor avea un loc unde vor fi expuse toate trofeele, medaliile ┼či toate obiectele cu valoare sentimental─â care amintesc de eroii sportului rom├ónesc.

image

APAS─é PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU MUZEUL SPORTULUI

├Äntr-un spa┼úiu foarte luminat ┼či primitor, m├ónu┼čile primului campiona mondial rom├ón la box, Nicolae Linca stau al─âturi de pagaia campionului olimpic la canotaj, Ivan Patzaichin ┼či de o statuet─â care o reprezint─â pe Nadia Com─âneci, pe vremea c├ónd a luat prima not─â de zece din istoria gimnasticii la Olimpiada de la Montreal din 1976.Pa┼čaportul colectiv al echipei na┼úionale de fotbal├Än centrul s─âlii se afl─â un pa┼čaport colectiv de aproape jum─âtate de metru, folosit de to┼úi juc─âtorii rom├óni de fotbal care au plecat la Campionatul Mondial din Uruguay, la prima participare a ┼ú─ârii noastre ├«n aceast─â competi┼úie. Pe un perete st─â de paz─â sabia scrimerului Mihai Covaliu, cu care a c├ó┼čtigat medalia de aur la Olimpiada de la Sydney din 2000, iar ├«nspre cap─âtul s─âlii, ├«ntr-o vitrin─â, sunt ghetele ┼či bustiera campioanei la atletism Violeta Beclea Szekely. ÔÇ×Ghetele au trecut prin jocurile olimpice de la Sydney din 2000, unde am c├ó┼čtigat argintul, iar cu bustiera am c├ó┼čtigat titlul european ├«n 2000 la GentÔÇť, a declarat atleta, care este ┼či direcotor de marketing ┼či comunicare la Comitetul Olimpic.Medaliile campionilor, salvate din subsolul Muzeului de IstorieActualul sediu al Muzeului Sportului, care arat─â, cel pu┼úin acum la inaugurare, irepro┼čabil, nici m─âcar nu poate fi comparat cu vechia loca┼úie, din subsolul Muzeului de Istorie, de pe Calea Victoriei. Medaliile, trofeele ┼či echipamentele marilor glorii ale sportului rom├ónesc au z─âcut acolo mai bine de opt ani ├«ntr-o c─âmar─â din incinta institu┼úiei, departe de ochii vizitatorilor.

Muzeul nu mai func┼úiona ca o expozi┼úie care s─â poat─â fi vizitat─â, ci ca un b├ólci, care se muta din ora┼č ├«n ora┼č, atunci c├ónd directorul institu┼úiei de atunci, Nicolae Petrescu, mai ÔÇ×prindeaÔÇť c├óte o colaborare. Acum, planurile pentru noul sediu sunt m─âre┼úe. Actualul director, Vladimir Ene, vrea s─â ├«mpart─â sediul ├«n dou─â tematici:primul etaj s─â fie dedicat ├«n exclusivitate Jocurilor Olimpice, iar etajul al doilea, istoriei sportului, ├«n general. ÔÇ×A┼č vrea ca la primul etaj s─â facem un Hall of Fame, un turm pe care s─â mont─âm tot felul de medalii, trofee, diplome ┼či steaguri de la olimpiade. De altfel, vreau s─â punem plasma ┼či s─â ruleze imagini cu momente marcante din sport ┼či s─â se aud─â imnul Rom├óniei. S─â cre─âm, astfel, o atmosfer─â frumoas─âÔÇť, a spus Vladimir Ene.

Reprezentan┼úii COSR se a┼čteapt─â ca odat─â cu aceast─â mutare a sediului, oamenii s─â vin─â s─â admire realiz─ârile sportului. ÔÇ×Oamenii au devenit mai avizi de cultur─â ┼či exist─â mult interes pentru sport, mai ales acum c├ónd totul va fi foarte organizatÔÇť, a subliniat Violeta Beclea Szekely.