Locuirea între proiect şi decizie politică  România 1954 1966 jpeg

Locuirea între proiect şi decizie politică. România 1954-1966

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 16 decembrie 2015

Editura Simetria vă invită vineri, 18 decembrie 2015, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, Café Verona, str. Pictor Verona 13, Bucureşti cu ocazia lansarii volumului Locuirea între proiect şi decizie politică. România 1954-1966de Miruna Stroe. Vor prezenta:Ana Maria Zahariade şi Alexandru Beldiman.

„Deși acest volum se apleacă asupra unui singur program de arhitectură, locuința (poate cel mai puțin spectaculos, dar sigur cel mai important ca volum și ca miză politică și socială), mare parte din ceea ce ne descrie Miruna Stroe are valabilitate mult mai largă pentru arhitectura sub comunism. Aceasta pentru că, dincolo de forme (planuri de locuințe, tipuri, materiale și tehnici, expresii, modalități de compunere urbană ...), autoarea și-a propus să scrie o istorie a rațiunilor și oamenilor care au produs aceste forme:aș putea spune une histoire raisonnée a proiectării de locuințe. Ceea ce înseamnă că a fost nevoită să pătrundă atât în dedesubturile vieții institutelor de proiectare, singurele locuri în care se putea face arhitectură în acea perioadă, cât și în culisele politice, singurele locuri unde se luau deciziile privitoare la modul în care urma să locuim.” (extras din prefață, prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade)

Miruna STROE (n. 1979, Brașov) este arhitect licențiat, master in Spațiu sacru și arhitectură vernaculară, doctor in arhitectură din 2012. Activează ca lector universitar in cadrul Departamentului de Istoria &Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Practică arhitectura in cadrul biroului Mood Factory și cercetează istoria recentă a arhitecturii, cu precădere a perioadei comuniste, precum și teme legate de memorie urbană.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii. 

1c6e1cc3 2c33 43e9 9cc7 2d4254b872a1 jpg jpeg