Lansare "Viva Regina Maria!" la Gaudeamus 2016 jpeg

Lansare "Viva Regina Maria!" la Gaudeamus 2016

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Joi, 17 noiembrie, de la ora 18:00, redescoperim elegan╚Ťa, diploma╚Ťia ╚Öi dedicarea Reginei Maria a Rom├óniei prin evenimentul de lansare a c─âr╚Ťii "Viva Regina Maria. Un destin fabulous ├«n re├«ntregirea Rom├óniei" (text, transcrierea manuscriselor din limba englez─â ╚Öi note-Diana Mandache). Vor lua cuv├óntul: Diana Mandache, istoric; Filip-Lucian Iorga, ini╚Ťiatorul ╚Öi coordonatorul colec╚Ťiei Istorie cu blazon; Eveniment desf─â╚Öurat ├«n prezen╚Ťa Alte╚Ťei Sale Regale Principesa Maria a Rom├óniei. 

ÔÇ×├Ämi petrec dimine╚Ťile alerg├ónd ├«n diferite spitale, sunt o mul╚Ťime, pline deja, ╚Öi ├«ncerc s─â ├«mi ├«mpart timpul ╚Öi simpatiile ├«ntre toate, dar nimic din ce ne-a fost adus de pe c├ómpurile de lupt─â nu se compar─â cu ororile de neconceput pe care le-au produs bombele aruncate din aeroplane pe str─âzi.╦« (Scrisoarea Reginei Maria c─âtre mama sa, 19 septembrie/2 octombrie 1916)

ÔÇ×Venit─â de t├ón─âr─â ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«ndep─ârtat─â din sud-estul Europei, Maria a adoptat noua identitate na╚Ťional─â ╚Öi s-a adaptat la realit─â╚Ťile balcanice. Purt├ónd aura augustei sale ascenden╚Ťe, Regina Maria a devenit nea╚Öteptat de popular─â ├«n anii r─âzboiului... A vizitat ╚Öi a ├«ncurajat militarii r─âni╚Ťi, orfanii de r─âzboi, dar ╚Öi copiii din satele s─ârace ale Moldovei, a organizat spitale, ambulan╚Ťe ╚Öi cantine. A sprijinit Crucea Ro╚Öie rom├ón─â ╚Öi a colaborat cu societ─â╚Ťile similare ale alia╚Ťilor. Mai mult, a purtat coresponden╚Ť─â cu ╚Öefi de stat, verii s─âi, prezent├ónd situa╚Ťia politic─â a ╚Ť─ârii, iar cu personalit─â╚Ťi ale Conferin╚Ťei de pace de la Paris a vorbit despre oameni, frontiere, drepturi istorice ╚Öi alian╚Ťe.ÔÇŁ-DIANA MANDACHE

15073451 1167319990028479 1111021375863761653 n 0 jpg jpeg