«Mesianismul rus şi chipurile sale» jpeg

Lansare „Mesianismul rus și chipurile sale”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 13 iunie 2016

Editura Militară şi Dr. Florian BICHIR au onoarea de a vă invita la lansarea volumului Mesianismul rus şi chipurile sale. Evenimentul va avea loc la Cercul Militar Naţional,  Sala Bizantină, intrarea din strada Constantin Mille,  miercuri, 15 iunie 2016, orele 14.00.

„Mesianismul rus şi chipurile sale”

„Ce înseamnă acel intraductibil „suflet rus”? Pentru rus nu există moderaţie. Rusul este ontologic un extremist. Extremist în bine, cu o inimă mare, darnică, plină de generozitate, dispreţuitor faţă de cele materiale. Totodată e crud, capabil de cele mai mai barbarii... Puşkin, Gogol şi, mai ales, Dostoievski au creat acest spirit care năcuceşte şi astăzi Europa. Pentru că Europa nu a înţeles şi nu va înţelege niciodată mentalitatea rusească. Vorbele lui Dostoievski, „Noi avem geniul tuturor popoarelor, dar avem în plus geniul rusesc, aşadar, noi vă putem înţelege, în timp ce voi nu ne puteţi înţelege”, au devenit un laitmotiv al Rusiei, indiferent dacă s-a petrecut

sub ţari, sub liderii comunişti sau sub cei postconflictul rece. „Noi vă putem înţelege, voi nu” este una din bazele panslavismului, alături de celebrul dicton al călugărului Filofei din Pskov:„Moscova este moştenitoarea marilor capitale ale lumii:Prima Romă a cazut sub păgâni;a Doua Romă a căzut sub turci;Moscova este a Treia Romă, iar a Patra nu va fi niciodată”.

Sufeltul rus şi mesianismul ortodoxiei ruse sunt, fără îndoială, fabuloase. Încântă, te incită şi te seduc. Nu degeaba, căutând un „surplus de suflet”, Franţa şi, mai ales, francezii sunt leşinaţi după tot ce este rusesc. Marele actor francez Gerard Depardieu şi-a luat cetăţenie rusă şi s-a autoexilat în ţara lui Puşkin.

Dacă aş fi fost francez, puteam şi eu să fiu exuberant în faţa Rusiei. Român fiind, îmi pot permite doar să o admir cu răceală, cu un ochi critic. Pentru noi, românii, priviţi ca o simplă haltă pentru că suntem aşezaţi în drumul spre Constantinopol, apropierea de Moscova nu a fost benefică.

Rezultatul? 13 invazii ruseşti, iar Rusia a devenit „duşmanul nostru natural”, după cum a denumit-o celebrul om politic Take Ionescu.

mesianismul cop 1 jpg jpeg

Mă doare, dar nu pot vorbi despre Rusia în termenii în care o face Depardieu, deşi poate mi-aş fi dorit. Francezii n-au o Basarabie şi o Bucovină, n-au sute de mii de români îngropaţi în Siberia, n-au simţit dragostea muscalului şi nici cravaşa sa civilizatoare”, scrie Florian BICHIR într-o nouă apariţie editorială „Mesianismul rus şi chipurile sale”, Editura Militară, 2016.

„Florian Bichir face dovada unor calităţi de analiză şi interpretare remarcabile, care îl îndreptăţesc pe deplin să acceadă la statutul de autor consacrat în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale” scrie în prefaţa lucrării Col. dr. Petre Otu,  Preşedinte al Comisiei Române de Istorie Militară.

Florian Bichir (n. 29 iulie 1973) este un istoric şi scriitor român, doctor în ştiinţe politice, doctor în teologie. Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (C.N.Ap.). În martie 2012, a fost ales de Parlamentul României membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat.