Lansare „Memoriile prințesei Elisa Știrbey Brătianu” jpeg

Lansare „Memoriile prințesei Elisa Știrbey Brătianu”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2015

Asociația și Editura Istoria Artei au plăcerea să anunțe proiectul editorial „Memoriile prințesei Elisa Știrbey Brătianu”, cel de-al doilea volum din colecția „Carte de nu-mă-uita”. El marchează 145 de ani de la nașterea prințesei Elisa Știrbey (1870-1957), figură importantă a culturii românești, fondatoarea „Așezământului Ion I. C. Brătianu” din Piața Amzei, monument aflat astăzi într-o stare avansată de degradare și uitare. 

Născută într-una dintre cele mai importante familii, nepoată a domnitorului Barbu D. Știrbey (1799-1869) și fiica omului politic Alexandru B. Știrbey (1837-1895), Elisa a devenit, pe rând, soția lui Alexandru Marghiloman (1854-1925) și a lui Ion I. C. Brătianu (1864-1927).

Cu această ocazie se dorește readucerea în atenția publicului un model feminin, creatoarea uneia dintre cele mai importante instituții culturale bucureștene din secolul al XX-lea:Așezămintele Ion I. C. Brătianu. Acestea au fost create prin devotamentul Elisei, care a dorit astfel să cinstească memoria soțului ei și să permită accesul publicului la bogata și valoroasa lui bibliotecă, de care s-a îngrijit și pe care a îmbogățit-o în perioada 1929-1948.

Proiectul editorial beneficiază de sprijinul financiar al domnului Ion Varlam, nepotul Ioanei Știrbey Rosetti, sora mai mică a Elisei Știrbey Brătianu. Va fi prezentată și cea de-a doua ediție a Jurnaluluiprințesei Nadeja Știrbey din timpul Primului Război Mondial.

Evenimentul de lansare are loc miercuri, 28 octombrie, de la ora 18:30, la Casa Rosetti, în str. M. Moxa nr. 3-5.

elisa book afis jpg jpeg