Lansare ÔÇ×Istoria cruciadelorÔÇŁ jpeg

Lansare ÔÇ×Istoria cruciadelorÔÇŁ

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

 

Particip─â Adrian Carab─â, coordonatorul colec╚Ťiei Byzantvm ├«n care au ap─ârut cele 3 volume ╚Öi traduc─âtorii Maria Pakucs-Wilcocks, Marian Coman ╚Öi Ovidiu Cristea.

Primul volum tratează perioada ce curprinde Cruciada I și întemeierea Regatului Ierusalimului, al doilea volum continuă istoria Regatului Ierusalimului și Orientului Latin, de la 1100 la 1187, iar cel de-al treilea încheie studiul cu istoria Regatului Acrei și a cruciadelor târzii.

ÔÇ×Elaborat─â cu mai bine de o jum─âtate de secol ├«n urm─â, lucrarea savantului britanic r─âm├óne ast─âzi un reper fundamental pentru orice lucrare care ├«╚Öi propune s─â trateze unul sau mai multe aspecte ale istoriei cruciadelor. Asemenea fort─âre╚Ťelor cruciate din ╚Ťara Sf├ónt─â pe care le-a descris admirabil, lucrarea lui Steven Runciman este un monument. Cu greu ar mai ├«ndr─âzni ast─âzi un medievist, chiar ╚Öi unul care cunoa╚Öte foarte bine sursele ╚Öi bibliografia istoriei cruciadelor, s─â mai elaboreze, de unul singur, o astfel de sintez─â. Erudi╚Ťia autorului este cople╚Öitoare, neexist├ónd nici m─âcar un singur aspect, fie el minor, care s─â fie l─âsat la o parte. Istoria politic─â ╚Öi militar─â, preponderent prezen╚Ťa ├«n paginile c─âr╚Ťii, se ├«mplete╚Öte cu capitole consistente despre via╚Ťa economic─â, social─â, cultural─â a Orientului Latin. Deopotriv─â surprinde ╚Öi r─âm├óne foarte greu de egalat abilitatea istoricului de a prezenta, ├«ntr-o viziune echilibrat─â, felul ├«n care contemporanii occidentali, bizantini, armeni, evrei, sirieni, musulmani au judecat ╚Öi au reac╚Ťionat la muta╚Ťiile politice aflate ├«n plin─â desf─â╚Öurare. Steven Runciman a ├«ncercat s─â-i ├«n╚Ťeleag─â pe oamenii epocii cruciadelor ╚Öi s─â le explice op╚Ťiunile. Chiar dac─â a emis ├«n unele cazuri judec─â╚Ťi de valoare, a f─âcut-o nu din postura unui judec─âtor care condamn─â, ci a unui istoric care a ├«n╚Ťeles c─â oamenii au deopotriv─â calit─â╚Ťi ╚Öi defecte.ÔÇť Ovidiu Cristea

600p400e jpg jpeg