Lansare de carte: «Regina Maria  Flori de portocal» jpeg

Lansare de carte: «Regina Maria. Flori de portocal»

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 13 noiembrie 2018

Miercuri, 14 noiembrie, Editura Libris Editorial lansează volumul „Regina Maria. Flori de portocal”, editat de Mihaela Simina. Evenimentul va avea loc la Librăria Cărturești Carusel din Centrul Vechi al Bucureștiului, începând cu ora 18.00.

Alături de Mihaela Simina, editorul volumului, la evenimentul moderat de Dana Anghelescu, director Libris Editorial, vor participa istoricul Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu și Ion M. Ioniță, redactor șef Historia.

Este cunoscut faptul că Regina Maria a fost și o scriitoare desăvârșită, martore fiind sutele de pagini care au rămas în urma Majestății Sale. Pe lângă stilul remarcabil, Regina a presărat în multe dintre scrierile sale și bucăți din experiența sa vastă de viață, rezultând astfel texte, fraze, propoziții cu o violabilitate fără margini în timp și în spațiu. Exact ca cele pe care le veți citi în acest album. Și pe care, trag nădejde, vi le veți aminti și odată ce cartea va fi închisă, la nevoie sau, pur și simplu, de și cu plăcere. Astfel intră în discuție scopul, dar în același timp și noutatea acestui volum, care aduce în fata cititorului câteva dintre cele mai sugestive mesaje ale Reginei, scrise de-a lungul vieții, organizate într-o manieră originală. Deși aparțin unei alte epoci - și, cel puțin pe alocuri, este recomandat să ținem cont și de acest lucru - pasajele semnate de Regina Maria din acest album își păstrează, cred, în foarte mare măsură, actualitatea și relevanța. [...]

Regina Maria Flori de portocal jpg jpeg

Pe lângă faptul că reprezintă un tablou frumos, titlul volumului - Flori de portocal - are, bineînțeles, și o semnificație. Este aproape imposibil să nu iți rămână întipărita în memorie (mie mi-a rămas) imaginea florilor de portocali din camera Reginei Victoria, imagine pe care Regina Maria o descrie în memoriile sale în mai multe rânduri, ca fiind o adevărată fascinație a copilăriei. Imaginea și da, desigur, aroma! Mai mult de atât, un alt cadru dublează valoarea acestei amintiri parfumate din copilărie, cel din ziua nunții Reginei Maria cu Regele Ferdinand, când mireasa a purtat o coroniță în care erau prinse gingașe flori albe de portocal dulce”. (Mihaela Simina)