image

Lansare de carte la Casa de Cultura “Friederich Schiller” București

📁 Carte
Autor: Sorin Rosu
🗓️ 11 octombrie 2022

Cinci cărți apărute la Editura Schiller din Sibiu vor fi lansate miercuri, 12.10.2022, orele 17:00 la Casa de Cultura “Friederich Schiller” din București, Strada Batistei nr. 15, in prezenta editorului/autorului, Pr. Dr. Juergen Henkel.

Atât Capitala Culturală Europeană Timișoara 2023 și Banatul, cât și orașele transilvănene Sighișoara și Sibiu, precum și teologia mitropoliților ortodocși români Andrei din Klausenburg și Serafim din Germania, Europa Centrală și de Nord vor fi în centrul atenției.

Juergen Henkel este teolog evanghelic din Bavaria, care a condus Evangelische Akademie Siebenbürgen (EAS) din 2003 până în 2008 și este profesor honoris causa la Universitatea Babes-Bolyai din Klausenburg/Cluj Napoca din 2017, va prezenta cinci cărți pe care le-a publicat ca autor, traducator sau co-editor.

image

In prima parte a evenimentului se va pune accentual pe prezentarea celui mai recent volum bilingv al „Bibliotecii Teologice Germano-Române”/DRThB: „Creștinismul și viața bisericească în Banat în trecut și în prezent”, pe care Dr. Henkel o scrie împreună cu mitropolitul ortodox Ioan Selejan al Banatului, Episcopul Catolic József-Csaba Pál al Timișoarei și Profesorul Dr. Hermann Schoenauer, președintele Societății ecumenice „Ex fide lux – Institutul Germano-Român de Teologie, Știință, Cultură și Dialog”. Cartea luminează peisajul religios al Banatului în perspectiva Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023.

image

Tot din această serie de cărți, Dr. Juergen Henkel va prezenta cele două volume ale Mitropolitului Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord („Ortodoxia între tradiție și modernitate”) și Andrei von Klausenburg („Mărturisire și Împărtășanie. Îngrijirea pastorală și sprijinirea vieții de către Părinți spirituali). în practica de credință ortodoxă”; ambele aparute in 2020).

image

După o scurtă pauză, între orele 18:30 și 19:30 se va trece în Transilvania, unde Juergen Henkel își va prezenta cele două ghiduri de artă pentru orașele Sibiu(„Istoric și contemporan dintr-o metropolă transilvăneană”; 2019) și Sighișoara(„O explorare a perlei Transilvaniei”; 2021), nelipsind, asemeni cărții despre Banat, un bogat suport vizual sub forma imaginilor fotografice.

image

Patru dintre volumele prezentate au fost publicate între 2019 și 2021, pandemia de COVID – 19 făcând imposibilă prezentarea cărților pentru o lungă perioadă de timp. Așa cum ne-a obisnuit de-a lungul timpului, Dr. Jürgen Henkel promite si de aceasta data „o călătorie atractivă și vioaie” prin subiectele și tematica acestor cinci cărți. Prezentarea celor cinci volume se va realiza concomitent în limbile germană și română.

image