Lansare de carte: «Conversații cu Regele Mihai» jpeg

Lansare de carte: «Conversații cu Regele Mihai»

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2018

 Pe 5 decembrie se împlineşte un an de când Regele Mihai nu mai este printre noi. Pentru a marca acest moment, marți, 4 decembrie, ora 17:00, la Ateneul Român are loc lansarea oficială a volumului „Conversații cu Regele Mihai" de Stelian Tănase, o carte ce nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărei familii. Ediția a fost îngrijită de Elena Vijulie.

Evenimentul are loc în prezența Alteței Sale Regale Principesa Elena a României și a Excelenței Sale Alexander Phillips Nixon. Vor particpa: Stelian Tănase, scriitor ; Elena Vijulie, jurnalist; Andrei Dimitriu, director Ateneul Român, Ion M. Ioniță, redactor-șef revista Historia; Ana Antonescu, director editorial Editura Corint.

Apărut pentru a marca un an de la dispariția Regelui Mihai, titlul Conversații cu Regele Mihai este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu Regele Mihai de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele îşi povesteşte viaţa, copilăria, adolescența, anii în care a domnit, abdicarea, viața în exil, întoarcerea acasă şi, implicit, viaţa României din vremea sa. Dialogul este completat cu fotografii inedite și documente din Arhiva Casei Regale și de la Arhivele Naționale ale României. 

Tragedia Regelui Mihai desenează pe fundalul unei întregi epoci un om de o extraordinară forţă morală. Dincolo de istorie şi în pofida ei, Regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credinţă. Un om care a cunoscut gloria şi sărăcia, viaţa într-o familie mare şi singurătatea absolută. Modest, răbdător, de o majestate naturală. Serios, dar cu un ascuţit simţ al umorului.

Rugat să schiţeze chipul României de azi, mărturiseşte că, la întoarcere, aproape că nu şi-a recunoscut ţara. Românii au îndurat vremuri cumplite, iar urmele sunt teribile.

„ (…) Trebuie să învăţăm să ne îndreptăm, să ne curăţăm în suflet şi la cap! Eu tot revin că cine este sus, conducătorii şi Biserica, ar trebui să insufle sensul acestei schimbări radicale. Eu cred că românul simplu ar învăţa destul de repede dacă ar simți că e ceva şi pentru el în asta. Aşa s-ar putea să ne integrăm mult mai bine. Cel puţin, mă rog lui Dumnezeu să fie aşa...”

Regele Mihai