Lansare de carte/ «Cetăți, castele și alte fortificații din România» de Radu Oltean, o monografie amplă, unică în spaţiul istoriografiei româneşti jpeg

Lansare de carte/ «Cetăți, castele și alte fortificații din România» de Radu Oltean, o monografie amplă, unică în spaţiul istoriografiei româneşti

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2019

Editura Humanitas vă invită marți, 10 decembrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Cetăți, castele și alte fortificații din România de Radu Oltean, o monografie amplă, unică în spaţiul istoriografiei româneşti.

La eveniment vor vorbi Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric, dr. ist. Horia Vladimir Șerbănescu, muzeograf la Muzeul Militar Național, și dr. ist. Andrei Pogăciaș.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

• • •

Cetăți, castele și alte fortificații din România este un proiect conceput în patru volume, care adună, în premieră, date și imagini legate de arhitectura de apărare de la noi. Volumul de față poate fi citit, în aceeași măsură, ca un compendiu de istorie militară a celor trei țări din jurul Carpaților în secolul al XVI-lea – de la bătălia de la Mohács (1526) până la moartea lui Mihai Viteazul (1601), cu un accent aparte pe zbuciumata istorie a Transilvaniei.

Cartea conține peste 130 de imagini: fotografii vechi, fotografii aeriene, desene istorice și planuri de locuri fortificate, stampe și documente puțin cunoscute din arhive românești și mai ales străine – germane, maghiare, austriece. Reconstituirile istorice ale lui Radu Oltean aduc în fața cititorilor, pentru prima oară, tablouri vii ale cetăților și mănăstirilor întărite, așa cum vor fi arătat ele acum patru secole.

RADU OLTEAN a debutat cu seria de colaborări cu Neagu Djuvara: Cum s-a născut poporul român (2001), Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii (2001), De la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul (2003; trad. engl. From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire, 2011), apărute la Humanitas. Pasiunea sa pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe și a cercetărilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifică un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg: Bucureștii – 550 de ani de la prima atestare documentară (editor și coordonator, 2009), Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucureștilor (2013, în colaborare cu Emanuel Bădescu), Bucureștii Belle-Epoque (2016, în colaborare cu Emanuel Bădescu). Volumul Art historia: Ilustrația istorică între artă și știință / Historical Illustration Between Art and Science (2018) reunește cele mai frumoase lucrări ale sale, apărute în țară sau în prestigioase publicații de profil din străinătate, cu care colaborează în mod constant. Dacia: Războaiele cu romanii. I. Sarmizegetusa (2014), primul dintr‑o serie de două volume bogat ilustrate care sintetizează stadiul actual al cercetărilor în domeniu, a fost tradus în spaniolă şi în engleză şi reeditat la Humanitas în 2019.