Japonia, cultură și civilizație jpeg

Japonia, cultură și civilizație

📁 Carte
Autor: Iulian Sîmbeteanu
🗓️ 8 mai 2018

Cartea lui Paul Varley, profesor emerit de istorie japoneză al Universității Columbia, principala autoritate americană în domeniul istoriei culturii medievale japoneze, este considerată una dintre cele mai coerente și mai bine scrise introduceri în istoria și cultura japoneză.

„Cultura japoneză este gândită ca o vedere de ansamblu, adresată cititorului universal, asupra culturii japoneze, inclusiv a religiei, gândirii, artelor vizuale, literaturii, teatrului, cinematografului – și artelor speciale, precum ceremonia ceaiului și arhitectura peisajeră, atât de prețuite în Japonia. Am căutat, în mod special, să leg evoluțiile culturale cu tendințele politice, sociale și instituționale, fără să împovărez textul cu un exces de nume, date și alte amănunte legate de aceste tendințe”, scrie Varley.

Publicată inițial în 1974, cartea a sporit în amplitudine cu fiecare nouă ediție. Prima ediție s-a terminat cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ediția a doua a inclus un capitol postbelic.

„În această a patra ediție, textul a fost revăzut și am avut posibilitatea să vin cu ample materiale noi în domenii precum sistemul de valori al samurailor, budismul zen, ceremonia ceaiului (chanoyu), confucianismul în epoca Tokugawa, istoria celor patruzeci și șapte de rōnin-i, cărturarii Mito de la începutul secolului al XIX-lea, precum și cultura de masă și cea a benzilor desenate din epoca actual”, mai precizează autorul.

Paul Varley Cultura japoneza jpg jpeg

Cultura japoneză

Autor: Paul Varley

Editura: Humanitas; număr pagini: 460; preț: 59 lei