Istorie urbană. Lotizarea şi Parcul Ioanid din Bucureşti în context european
Editura Simetria vă invită luni, 16 decembrie 2013, ora 17.30, la Casa Mincu – sediul OAR, str. Pictor Verona 19, Bucureşti, cu ocazia lansării volumului „Istorie urbană. Lotizarea şi Parcul Ioanid din Bucureşti în context european” de Cristina Woinaroski. Vor prezenta volumul Prof. dr. arh. Anca Brătuleanu, Prof. dr. arh. Nicolae Lascu şi arh. Şerban Ţigănaş,
Lotizarea şi Parcul Ioanid reprezintă un proiect al Primăriei oraşului Bucureşti, realizat în timpul primariatului lui Vintilă Brătianu, numit Blocul de Vile şi Grădina Publică Ioanid, conceput ca un ansamblu de vile ce înconjoară un parc public. El este inspirat, conform procesului verbal din 1909, după mai multe modele occidentale dintre care amintim scuarurile londoneze de pe proprietatea Bedford din Londra, New Town din Edinburgh, Parcul Monceau de la Paris. O similitudine frapantă o constituie şi Parcul Königin-Luise din Magdeburg. Cercetarea de faţă încadrează modelul de la Bucureşti în curentul Parc Movement, apărut în Anglia şi dezvoltat în Europa pe parcursul sec. 19, şi în tipologia parcurilor interioare definită de urbaniştii germani la începutul sec. 20.
Cristina Woinaroski (n. 1968) este arhitect cu drept de semnătură, membru al Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Bucureşti, licenţiat al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti în 1994, master în arhitectură în specializarea Formă Urbană în 1995, doctor în arhitectură în 2011 (UAUIM). Lucrează în Bucureşti ca arhitect asociat în cadrul biroului Icon Studio de Arhitectură. Din 1998 este colaborator extern, ca asistent, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei, ţinând seminariile la cursul de Istoria Arhitecturii în România sec. XIX-XX. Este coordonatorul lucrărilor realizate împreună cu studenţii de la Facultatea de Istoria şi Teoria Artei:„Arhitectură Bucureşteană sec. 19-20” (Simetria 2000) şi „Lotizarea şi Parcul Ioanid” (Simetria 2007).
Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii, şi în cadrul proiectului cultural „Istorie Urbană. Lotizarea şi Parcul Ioanid din Bucureşti în context european”, beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România, din Fondul „Timbrul Arhitecturii” în anul 2013.Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Arhitecţilor din România.
Partener media:revista Arhitectura