Istoria spionajului românesc în timpul regimului comunist jpeg

Istoria spionajului românesc în timpul regimului comunist

­čôü Comunismul in Rom├ónia
Autor: Iulian Sîmbeteanu
­čŚô´ŞĆ 5 aprilie 2017

Istoricul Florian Banu a abordat istoria complicat─â a Securit─â╚Ťii prin prisma cercet─âtorului ╚Öi a realizat o lucrare aprofundat─â ╚Öi bine documentat─â f─âr─â a specula pe marginea informa╚Ťiilor. Cartea ÔÇŁDe la SSI la SIEÔÇŁ vine ├«n continuarea public─ârii a sute de documente, studii de caz ╚Öi lucr─âri memorialistice pentru a oferi o perspectiv─â unitar─â asupra spionajului rom├ónesc. 

Florian Banu a mărturisit că preocupările sale în acest domeniu datează de la începutul anilor 2000, de când a început să lucreze în cadrul CNSAS, și a ales să abordeze istoria spionajului românesc în timpul regimului comunist pentru că această perioadă este cea mai controversată.

Volumul ├«╚Öi propune o familiarizare a cititorului tocmai cu elementele esen╚Ťiale pentru ├«n╚Ťelegerea universului spionajului rom├ónesc din perioada regimului comunist, ├«ncep├ónd cu structurile organizatorice ╚Öi cu oamenii care au condus aceste structuri, trec├ónd prin modalit─â╚Ťile de selectare ╚Öi antrenare a personalului ╚Öi ├«ncheind cu prezentarea succint─â a c├ótorva direc╚Ťii de ac╚Ťiune ╚Öi cazuri cu valen╚Ťe exemplificatoare.

ÔÇŁNu v─â a╚Ötepta╚Ťi s─â fie o colec╚Ťie de anecdote. Multe exist─â deja pe pia╚Ť─â, cu o valoare de adev─âr discutabil─â. Este o carte de autor. Sunt pu╚Ťini istorici care au curajul s─â abordeze asemenea subiecte. Domnul Banu este un istoric consacrat, care demonstreaz─â c─â acest lucru este posibil... Rolul unor asemenea monografii este de a ├«ndep─ârta norul toxic al cunoa╚Öterii par╚ŤialeÔÇŁ, a declarat Mihai-R─âzvan Ungureanu, fostul director al Serviciului de Informa╚Ťii Externe al Rom├óniei.

De la SSI la SIE jpg jpeg

ÔÇŁIstoriografiei de gen ├«i lipsesc, ├«n multe cazuri, biografiile reprezentative, studiile de caz sunt rare, iar studiile de imagologie institu╚Ťional─â, de sociologie istoric─â, etc. se g─âsesc abia la ├«nceput. Analiza istoriografic─â necomplexat─â, ferit─â de judecat─â etic─â sau ideologic─â, expozitiv─â ├«ntr-o prim─â faz─â, se afl─â ├«nc─â ├«n fa╚Ťa descifr─ârii, compil─ârii ╚Öi edit─ârii documentelor accesibile. Chiar dac─â procesul de recuperare a istoriei postbelice a serviciilor de spionaj sau de securitate intern─â este relativ lent, ├«ncep s─â fie create premisele primelor volume sintetice, ale primelor monografii de autoritate ╚Ötiin╚Ťific─â. De ce ar conta at├ót de mult documentele? Poate ╚Öi pentru faptul c─â memorialistica este ├«ndeob╚Öte justificativ─â, emo╚Ťional─â, suspect─â de abuz de subiectivitate. Directorii, ├«n condi╚Ťiile de dinainte de 1989, nu scriau memorii; pu╚Ťini au supravie╚Ťuit schimb─ârilor din anii 1989ÔÇô1990, c├ónd a╚Öteptarea public─â era, pe bun─â dreptate, dirijat─â c─âtre identificarea ╚Öi reabilitarea victimelor, ├«n scopul condamn─ârii crimelor odioase ale regimurilor comuniste. A discuta atunci despre mijloace ╚Öi metode de lucru, despre proiecte de spionaj reu╚Öite sau e╚Öuate, despre profesioni╚Öti recunoscu╚Ťi ca atare p─ârea imposibil. Din acest motiv salut─âm efortul academic al domnului Florian Banu, bine cunoscut ├«n mediul nostru ╚Ötiin╚Ťific pentru calitatea cercet─ârilor sale, pentru acribie ╚Öi seriozitate. O sintez─â istoriografic─â a serviciului de spionaj al Rom├óniei din anii postbelici era foarte necesar─â, dup─â ce sute de documente au fost publicate deja, dup─â ce au ├«nceput s─â apar─â studii de caz sau chiar memorialistic─â interesant─âÔÇŁ, scrie fostul director al SIE, ├«n prefa╚Ťa volumului.

Foto sus: Eugen Luchian (├«n st├ónga) la o ├«nt├ólnire de lucru cu ╚Öefii DIE: Nicolae Doicaru (├«n centru) ╚Öi Ion Mihai Pacepa (1976) / www.cnsas.ro