Interviuri dup─â Revolu╚Ťie  M─ârturii esen╚Ťiale despre evenimentele din decembrie 1989 jpeg

Interviuri dup─â Revolu╚Ťie. M─ârturii esen╚Ťiale despre evenimentele din decembrie 1989

­čôü Carte
Autor: Adevarul.ro

Cartea ÔÇŁInterviuri dup─â Revolu╚ŤieÔÇŁ a reputatului istoric Alex Mihai Stoenescu, subintitulat─â ÔÇ×M─ârturii esen┼úiale despre evenimentele din decembrie 1989ÔÇť, apare luni, 27 februarie, exclusiv cu ziarul ÔÇ×Adev─ârulÔÇť, la pre┼úul de 14, 99 lei.

Cunoscutul istoric Alex Mihai Stoenescu, autor al mai multor c─âr┼úi ├«n care pune sub lup─â evenimentele ce au dus la c─âderea regimului Ceau┼čescu, revine cu un volum de interviuri inedite cu martori oculari, revolu┼úionari, politicieni, generali ┼či ofi┼úeri.

R─âspunsurile lor completeaz─â imaginea r─âsturn─ârii de sistem politic ┼či de regim din decembrie 1989 ┼či aduc clarific─âri despre primele luni ale anului 1990. ├Än condi┼úiile ├«n care CEDO a hot─âr├ót redeschiderea ÔÇ×Dosarului Revolu┼úieiÔÇť, se pune ├«n mod acut problema stabilirii realit─â┼úii faptelor ┼či vinova┼úilor care au condus la ├«nregistrarea unui mare num─âr de victime.

├Äntreb─ârile la care reputatul istoric Alex Mihai Stoenescu, unul dintre speciali┼čtii pe zona Revolu┼úiei Rom├óne, ├«┼či propune s─â r─âspund─â sunt urm─âtoarele:ÔÇ×A existat ┼či o lovitur─â de stat?ÔÇť;ÔÇ×Care a fost rolul Armatei ┼či al Securit─â┼úii ├«n desf─â┼čurarea evenimentelor?ÔÇť;ÔÇ×Cine a dat ordin s─â se trag─â dup─â 22 decembrie 1989?ÔÇť;ÔÇ×Cine au fost de fapt terori┼čtii?ÔÇť.

Sunt aspecte de maxim interes pe care istoricul ├«ncearc─â s─â le l─âmureasc─â ├«n cuprinsul acestei c─âr┼úi, pun├ónd cele mai importante ├«ntreb─âri, rezultate din cercetarea complex─â a adev─ârului istoric. ÔÇ×Interviuri dup─â revolu┼úie. M─ârturii esen┼úiale despre evenimentele din decembrie 1989ÔÇť este o carte deosebit de valoroas─â, care clarific─â multe dintre enigmele Revolu┼úiei.

Cum s-au luat interviurile 

627x0 49 jpg jpeg

ÔÇ×Public acum acest volum al interviurilor de lucru pe care le-am luat ├«n vederea document─ârii ┼či scrierii c─âr┼úilor despre revolu┼úieÔÇť, spune scriitorul ├«n prefa┼úa c─âr┼úii.

ÔÇ×├Än 2004 mi s-a recomandat de acad. Florin Constantiniu s─â public o parte dintre interviuri pentru a putea face trimiteri ├«n lucrare la texte necesare cercet─ârii istorice. Atunci am hot─âr├ót publicarea volumului Interviuri despre revolu┼úie, dar ca Index, adic─â, a┼ča cum se practic─â ├«n istoriografia occidental─â, drept referin┼ú─â pentru corpul tratatului Istoria loviturilor de stat ├«n Rom├ónia (4 volume). Celelalte interviuri, ca ┼či un num─âr de documente, au fost predate de mine Bibliotecii Institutului ÔÇ×Nicolae IorgaÔÇť din Bucure┼čti ┼či puse astfel la dispozi┼úia cercet─âtorilor ┼či istoricilor. Ast─âzi, le dau publicit─â┼úii pentru a completa nu numai imaginea surselor de Istorie oral─â pe care le-am avut la dispozi┼úie, ci ┼či pentru completarea imaginii cititorilor despre evenimentele din decembrie 1989 ┼či care au urmatÔÇť.

Alte dezv─âluiri sunt f─âcute de istoric ├«n continuare:ÔÇ×Con┼úinutul interviurilor ┼či al coresponden┼úei po┼čtale sau prin Internet este autentic. Istoricul nu a intervenit sub nici o form─â ├«n con┼úinutul interven┼úiilor celor intervieva┼úi. Metodele de luare a interviurilor au fost dou─â:prin notare direct─â, vizibil─â, sau stenografiere ┼či prin ├«nregistrare audio. Toate stenogramele (cu excep┼úia uneia, ca urmare a decesului martorului) au fost puse la dispozi┼úia celor intervieva┼úi. De la caz la caz, de la o personalitate la alta, acestea au men┼úinut textul ├«n forma sa original─â sau au f─âcut modific─âri. Aceste interven┼úii nu au fost ├«ntotdeauna retractile, ci au con┼úinut complet─âri, preciz─âri, clarific─âri necesare. Ca simptom ┼či conjunctur─â, precizez c─â unele persoane intervievate ├«n cursul anului 2003 au vorbit relaxat, f─âr─â vreo presiune politic─â, dar, o dat─â cu alegerile din 2004, nu au mai recunoscut ceea ce au declaratÔÇť.

Cite╚Öte mai multe am─ânunte pe adevarul.ro