Începe a doua ediţie a Universităţii de Vară   Pe Drumurile Romane în Ţara Moţilor jpeg

Începe a doua ediţie a Universităţii de Vară - Pe Drumurile Romane în Ţara Moţilor

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 19 august 2010

În perioada 23 august – 2 septembrie 2010, se va desfaşura a doua editie a Universitatii de Vara de restaurare de monumente și situri – Pe Drumurile Romane in Tara Motilor. Evenimentul este organizat de RPER – Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, sub inaltul patronaj al Academiei Romane. Festivitatea de deschidere a UdV RPER 2010 va avea loc luni, 23 august 2010, de la ora 14.00, la Muzeul National al Unirii, Alba Iulia.

Deși abunda in informatii istorice și traverseaza zone de o mare frumusete, drumurile romane din Tara Motilor sunt, pana acum, necartografiate și prea putin cunoscute. Programul Pe Drumurile Romane in Tara Motilor al Universitatii de Vara de restaurare de monumente și situri urmarește recunoașterea valorii istorice a acestor vestigii și introducerea lor in reteaua turistica a „Drumurilor Romane“ din Europa.

In cadrul acestei editii, studenti si doctoranzi participanti la Program, viitori specialisti si actori ai politicii de patrimoniu, vor parcurge, impreuna cu organizatorii, tronsoanele dintre Alba-Iulia (Apulum), Zlatna (Ampelum), Abrud si Rosia Montana (Alburnus Maior), in vederea re-identificarii drumului roman. Pe traseu, vor fi inventariate monumentele culturale si naturale limitrofe. Participantii se vor intalni cu locuitorii comunelor de pe traseu si cu reprezentantii administratiei locale, spre consemnarea problemele sociale și ecologice ale regiunii.

Festivitatea de inchidere a editiei 2010 va avea loc pe 2 septembrie, de la ora 14.00, la Caminul Cultural/Biserica Unitariana din Roșia Montana. Dupa decernarea certificatelor de participare, evenimentul se va incheia cu un concert al tulnicareselor din comuna Avram Iancu și cu o masa campeneasca.

Materialele fotografice si documentare realizate in cadrul programului vor constitui obiectul unei expozitii multimedia „Ateliere de Patrimoniu“ la Muzeul Taranului Roman din București.

RPER intentioneaza sa propuna clasarea in lista monumentelor si siturilor istorice a tronsoanelor conservate. Ulterior, in colaborare cu administratia locala, acestea pot fi curatate si marcate, pentru a fi incluse in circuitele turistice. De asemenea, traseele turistice identificate, care se suprapun partial peste anticele drumuri romane, s-ar putea inscrie in randul drumurilor verzi, accesibile doar drumetiilor si mijloacelor de transport nemotorizate si nepoluante (cicloturism, turism ecvestru). Observatiile facute in teren cu ocazia primei editii a programului, in 2009, au permis identificarea unor sectoare bine conturate din drumul roman in raza localitatilor Buru, Vidolm, Lunca Ariesului, Salciua și Lupsa.Lansat anul trecut, programul se va incheia in 2011. Filozofia proiectului este inspirata de Declaratia ICOMOS – International Council on Monuments and Sites, care preconizeaza „salvarea spiritului locului“ prin salvarea patrimoniului material și imaterial.