În umbra Europei  Două Războaie Reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea png

În umbra Europei. Două Războaie Reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 4 martie 2016

Editura Humanitas pregătește un nou volum în colecția „Istorie contemporană”: În umbra Europei. Două Războaie Reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea, de Robert D. Kaplan, cunoscut analist american. 

Robert D. Kaplan, considerat de revista Foreign Policy unul dintre primii 100 de gânditori ai lumii, a venit prima oară în România în anii ’70, în plin Război Rece, pe când era un tânăr jurnalist cu spirit de aventură, iar ţara era un colţ întunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentală. Vizitele care au urmat, în anii ’80, în anii ’90 şi, mai recent, în 2013, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalităţi precum Neagu Djuvara sau Horia-Roman Patapievici şi de lectura unor cărţi fundamentale din şi despre cultura română. 

În umbra Europeieste deopotrivă memorial de călătorie, eseu jurnalistic şi analiză istorică – opera unui scriitor care, vreme de treizeci de ani, a căutat să înţeleagă destinul unei ţări şi să-şi împlinească propria vocaţie. Pornind de la istoria României, Robert D. Kaplan abordează subiecte mai largi, precum jocurile marilor puteri, Războiul Rece, Holocaustul etc. Rezultatul este povestea unei frontiere geografice şi ideologice a continentului nostru – şi o carte esenţială pentru înţelegerea crizei prin care trec astăzi Rusia şi Europa. 

„Robert D. Kaplan înţelege ca nimeni altul România contemporană şi o descrie, cu erudiţie şi autoritate, din postura străinului care o cunoaşte din interior. Observaţiile lui privind istoria şi geografia sunt de o acurateţe sclipitoare şi au darul de a surprinde perfect esenţa locului şi a oamenilor săi.“(Dennis DELETANT)

34 png png