Idei în Agora: „România sudică. Infrastructuri, apă, peisaje rurale”,  la Casa Filipescu-Cesianu

Idei în Agora: „România sudică. Infrastructuri, apă, peisaje rurale”, la Casa Filipescu-Cesianu

Muzeul Municipiului București organizează o nouă întâlnire din seria Idei în Agora - „România sudică. Infrastructuri, apă, peisaje rurale”, Bogdan Iancu în dialog cu Sorin Antohi.

Evenimentul va avea loc marți, 19 martie 2024, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), informează un comunicat al Muzeului Municipiului București (MMB).

Pornind de la studiul etnografic al unui sistem de irigații inițiat/finanțat de Banca Mondială și construit de un contractor britanic în România sudică a anului 1974, Bogdan Iancu urmărește istoria de jumătate de secol (cu accent pe perioada de după 1990) a unor profunde transformări economice, ecologice și sociale.

Competiția din ultimele decenii pentru folosirea și controlul unui sistem de irigații conceput ca proiect socio-economic de dezvoltare („în profil teritorial”, cum se spunea mereu atunci) și devenit, ca alte proprietăți de stat și bunuri sociale din perioada comunistă, teritoriu al Mîinilor (în general) Invizibile din noua orînduire capitalistă, este urmărită de la firul ierbii (ca să spun așa) pînă la nivelul macroistoric. Ca toate infrastructurile fosile – abandonate sau nu, funcționale sau nu, salvabile sau nu --, sistemele de irigații sînt deopotrivă monumente ale unei ordini vechi și „teatre de operațiuni” ale unei (dez)ordini noi.

Dialogul, concentrat pe aspectele de mai sus, va face frecvente referiri la ansamblul Tranziției (un concept cîndva popular, acum abandonat – în mod simptomatic).