image

Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, ├«n 1412, scos la licita╚Ťie

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 11 iulie 2022

Aproximativ 300 de c─âr╚Ťi ╚Öi h─âr╚Ťi rare, edi╚Ťii princeps, documente de colec╚Ťie sau fotografii de epoc─â vor fi scoase la licita╚Ťie ├«n ultimul eveniment al sezonului la Casa Artmark.

Licita╚Ťia de mar╚Ťi, 19 iulie, ├«ncepe cu o selec╚Ťie special─â de fotografii de autor sau care surprind momente istorice, ce evoc─â sau poart─â semn─âtura unor personalit─â╚Ťi celebre, ╚Öi continu─â cu o colec╚Ťie de manuscrise semnificative ori c─âr╚Ťi cu dedica╚Ťie ori ├«n edi╚Ťie bibliofil─â, inclusiv ├«n tiraje nedestinate comer╚Ťului. Documentele din cadrul deja tradi╚Ťionalei Licita╚Ťii Artmark de Carte din luna iulie oglindesc evenimente importante ale istoriei rom├ónilor ╚Öi ofer─â acces publicului educat la o pia╚Ť─â reglementat─â ├«n cadrul c─âreia circul─â h├órtii vechi, cu valoare documentar─â ╚Öi istoric─â, recunoscute pentru calitatea de piese de colec╚Ťie, unele dintre ele clasate ori ├«n curs de clasare ├«n patrimoniul na╚Ťional cultural, informeaz─â un comunicat al Artmark.

Licita╚Ťia de mar╚Ťi 19 iulie ofer─â colec╚Ťionarilor sau pasiona╚Ťilor de istorie acces unic la o premier─â pentru pia╚Ťa rom├óneasc─â de artefacte istorice ÔÇô un uric (hrisov de ├«mpropriet─ârire) emis de Alexandru cel Bun la 1412 (foto sus), ├«n al 12-lea an al domniei sale . La acest moment mai sunt cunoscute ├«n colec╚Ťiile publice din Rom├ónia doar trei documente emise de Alexandru cel Bun, unul p─âstrat la Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei din Bucure╚Öti, iar dou─â la Complexul Muzeal Bucovina din Suceava. Excep╚Ťionala pies─â are pre╚Ťul de pornire de 3.000 de euro.

Rarisimul document, r─âmas ├«n arhiva privat─â a unei familii moldovene, a parcurs un traseu liniar de-a lungul secolelor, f─âr─â a-╚Öi schimba ├«n mod repetat proprietarul, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul multora dintre capodoperele de semnifica╚Ťie artistic─â sau istoric─â. Dup─â mai bine de 600 de ani de istorie, iese la v├ónzare ├«n cadrul licita╚Ťiei de mar╚Ťi 19 iulie, ocazionat de finalizarea unei succesiuni. Astfel documentul istoric provine din colec╚Ťia unui ultim reprezentant al unei familii de colec╚Ťionari din Ia╚Öi, ce l-a dob├óndit recent prin succesiune notarial─â. ├Änaintea acestuia, ├«ncep├ónd cu 1970, documentul s-a aflat ├«n colec╚Ťia profesorului ╚Öi colec╚Ťionarului de carte ie╚Öean I.A., o personalitate a capitalei moldovene, care a ini╚Ťiat constituirea Muzeului Literaturii din Ia╚Öi, precum ╚Öi a altor muzee ╚Öi case memoriale din acela╚Öi ora╚Ö, m├óndrindu-se cu faptul c─â este urma╚Ö al r─âze╚Öilor din vremea domnitorului Alexandru cel Bun. ├Änainte de 1970 piesa de colec╚Ťie a fost p─âstrat─â ├«n colec╚Ťia rudei sale, general rom├ón, combatant ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, care a mo╚Ötenit la r├óndul s─âu uricul drept parte a arhivei de familie. Iar ├«n anii 1930 documentul se p─âstra ├«n proprietatea locotenentului Constantin F─âini╚Ť─â din regimentul 14 Roman, nepot al lui Costachi A., ocazie cu care ├«l prezint─â Institutului de Istoria Vechiului Drept Rom├ónesc condus de prof. ╚śtefan Grigore Berechet, care ├«l analizeaz─â ╚Öi realizeaz─â o reproducere fotografic─â, f─âc├óndu-l public mai ├«nt├ói ├«ntr-o comunicare ╚Ötiin╚Ťific─â: ÔÇ×Un act de danie de la Alexandru cel Bun din 1412ÔÇŁ, ├«n ÔÇ×Revista Istoric─âÔÇŁ din 1936, iar apoi, mai pe larg, ├«n unicul num─âr al revistei Institutului ÔÇô ÔÇ×├ÄntregiriÔÇŁ, nr. 1/1938.

image

O mare valoare istorico-documentar─â are ╚Öi decretul, cu o tematic─â rar─â, eliberat de ├Ämp─âr─âteasa Maria Theresa ├«n 1750, care l─âmure╚Öte drepturile pe care le acord─â invalizilor, aplicabile ╚Öi pe cuprinsul Principatului Transilvaniei ╚Öi care poart─â semn─âtura olograf─â a ├«mp─âr─âtesei ╚Öi sigiliul Cancelariei imperiale. Piesa de colec╚Ťie are pre╚Ťul de pornire de doar 500 de euro ╚Öi a fost tip─ârit─â ├«n atelierul tipografului cur╚Ťii imperiale, la Viena.

Un alt document inedit, ├«n cadrul Licita╚Ťiei de Carte, provenind din colec╚Ťia unui anticar, este un ÔÇ×Jur─âm├óntul de credin╚Ť─âÔÇŁ fa╚Ť─â de Prin╚Ťul Filip al Belgiei, viitor domn al Principatelor Rom├óne, semnat de viitorul primar al Ia╚Öiului, Grigore Tufescu, ├«n 1866. Documentul este de o rar─â ├«nsemn─âtate pentru c─â surprinde acest moment de for╚Ť─â ╚Öi accelera╚Ťie a istoriei rom├ónilor, ce se ├«ncordau la unison pentru independen╚Ť─â ╚Öi dep─â╚Öirea statutului de vasalitate, moment, mai rar ├«n istoria noastr─â, al unor alegeri voluntare de politic─â extern─â; astfel este foarte interesant c─â documentul poart─â, printre semn─âturile martorilor, pe aceea a lui Nicolae Rosetti-Roznovanu, de cur├ónd ales candidat pentru tronul Moldovei de opozan╚Ťii taberei Cuza (ce sperau ├«n separarea Moldovei de ╚Üara Rom├óneasc─â) ╚Öi care ini╚Ťial s-a opus public alegerii unui principe str─âin. Piesa de colec╚Ťie pleac─â ├«n licita╚Ťie de la un pre╚Ť de pornire de doar 400 de euro.

image

Rarit─â╚Ťile din cadrul Licita╚Ťiei de Carte pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racovi╚Ť─â, de luni p├ón─â duminic─â, ├«n intervalul orar 10:00-20:00. To╚Ťi cei care vor p─â╚Öi pragul Palatului din str. C.A. Rosetti vor avea parte de consiliere din partea consultan╚Ťilor de art─â ├«n vederea prezent─ârii detaliilor loturilor din cadrul licita╚Ťiei. Evenimentul din 19 iulie va avea loc exclusiv online, pe noua platform─â a Casei, Artmark Live 2.0., ├«n curs de lansare.