Guvernați și guvernanți  Scrisori catre putere: 1945 1965 jpeg

Guvernați și guvernanți. Scrisori catre putere: 1945-1965

📁 Carte
🗓️ 19 februarie 2014

La editura Polirom a apărut, sub egida IICCMER, volumul Guvernați și guvernanți. Scrisori catre putere:1945-1965, editat de Mioara Anton și Laurențiu Constantiniu.

Scrisori ale oamenilor obișnuiți, anonime, denunțuri, adeziuni ale intelectualilor, contestații ale membrilor de partid excluși, marginalizați, arestați, corespondența elitei comuniste, scrisori de vacanță ale liderilor partidului. O multitudine de surse, care ne introduc în universul intim al relației dintre putere și societate, reunite într-un volum ce reprezintă un demers inedit în peisajul cercetării istorice actuale. Dacă scrisorile din perioada 1945-1947 reflectă schimbarea climatului politic, precum și traumele rezultate în urma războiului și a campaniilor de epurare, cele adresate puterii după instaurarea regimului de democrație populară dezvaluie realitățile crude cu care societatea a fost nevoită sa se acomodeze.

Istorii personale, destine frânte, compromisuri, rezistență, adaptare, tristeți, furii, nedumeriri, sarcasme, toate acestea se regăsesc în Scrisorile catre putere și spun altfel povestea societății românești în comunism.