ÔÇ×Goya, 275 de ani de la na╚ÖtereÔÇŁ   expozi╚Ťie aniversar─â ├«n Senatul Rom├óniei jpeg

ÔÇ×Goya, 275 de ani de la na╚ÖtereÔÇŁ - expozi╚Ťie aniversar─â ├«n Senatul Rom├óniei

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 12 octombrie 2021

Joi, 12 octombrie, de Ziua Na╚Ťional─â a Spaniei a fost vernisat─â, ├«n Senatul Rom├óniei, expozi╚Ťia extraordinar─â ÔÇ×Goya, 275 de ani de la na╚ÖtereÔÇŁ, care r─âm├óne deschis─â publicului p├ón─â la data de 20 octombrie 2021.

Evenimentul este organizat ├«n parteneriat cu Ambasada Spaniei ├«n Rom├ónia cu prilejul ├«mplinirii a 140 de ani de la stabilirea rela╚Ťiilor diplomatice Spania ÔÇô Rom├ónia, informeaz─â un comunicat al Ministerul Culturii.

ÔÇ×Doresc s─â-mi exprim cea mai profund─â recuno╚Ötin╚Ť─â Senatului Rom├óniei pentru g─âzduirea ├«n incinta sa a acestei excep╚Ťionale expozi╚Ťii despre pictorul spaniol Francisco de Goya (1746 - 1828), unul dintre cei mai renumi╚Ťi mae╚Ötri ai picturii mondiale, al─âturi de Vel├ízquez, Rembrandt, El Greco, Caravaggio sau Picasso, printre al╚Ťii. Recuno╚Ötin╚Ťa mea se ├«ndreapt─â ╚Öi c─âtre Ministerul Culturii din Rom├ónia, c─âtre filantropul rom├ón George ╚śerban, proprietarul colec╚Ťiei, ╚Öi c─âtre Alexandru Constantin Chi╚Ťu╚Ť─â care, ├«n calitate de curator, a contribuit ├«n mare m─âsur─â la aducerea expozi╚Ťiei la Bucure╚Öti, dup─â ce a fost prezentat─â ├«n lunile trecute la Muzeul Municipal ÔÇ×Regina MariaÔÇŁ din Ia╚Öi, dar ╚Öi la Complexul Muzeal Bistri╚Ťei - N─âs─âudÔÇŁ, a declarat Excelen╚Ťa Sa Manuel Larrotcha, Ambasadorul Spaniei ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×S─ârb─âtorim Ziua Spaniei printr-o expozi╚Ťie care aduce ├«n aten╚Ťia rom├ónilor un mare pictor spaniol. ÔÇ×Goya, 275 de ani de la na╚ÖtereÔÇŁ este una din m─ârturiile afinit─â╚Ťii noastre pentru cultura spaniol─â ╚Öi marcheaz─â, al─âturi de alte evenimente dedicate, 140 de ani de rela╚Ťii diplomatice ├«ntre statele noastre. ├Än acest sens, am inaugurat la Madrid ÔÇ×Tezaure arheologice din Rom├ónia. R─âd─âcini dacice ┼či romaneÔÇŁ, care prezint─â peste 800 de artefacte excep┼úionale din colec┼úiile a 39 de muzee din Rom├ónia. Astfel, am creat o punte cultural─â pentru vizitatorii din ambele ╚Ť─âri, colec╚Ťiile devenind un mesager dincolo de grani╚Ťele fiziceÔÇŁ, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Goya afis jpg jpeg

Expozi╚Ťia este organizat─â de Ambasada Spaniei la Bucure╚Öti, Senatul Rom├óniei, Colec╚Ťia av. George ╚śerban, Muzeul Na╚Ťional Brukenthal, Asocia╚Ťia cultural─â Octavian Smigelschi, fiind sus╚Ťinut─â de ╚śerban ╚Öi Asocia╚Ťii societate civil─â de avoca╚Ťi, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna ÔÇô Amprenta Transilvaniei ╚Öi Gorgona Design.

Expozi╚Ťia este curatoriat─â de dr. Alexandru Constantin Chitu╚Ť─â, ╚Öef sec╚Ťie la Muzeul Na╚Ťional Brukenthal, iar cele peste 30 de lucr─âri de gravur─â sunt oferite publicului de c─âtre colec╚Ťionarul George ╚śerban.