Expoziția „Genii ale Culturii Românești” în Castellón de la Plana (foto: Institutul Hispano-Român)

„Genii ale Culturii Românești” în Castellón de la Plana

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2022

Vernisajul expoziției „Genii ale Culturii Românești” organizat de Institutul Hispano - Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie Teodor Cincu" și sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut loc în orașul spaniol Castellón de la Plana.

Expoziția poate fi vizitată până vineri 18 noiembrie 2022 la sediul Diputación de Castellón, în Plaza las Aulas nº7, în intervalul orar 09:00 – 20:00, informează un comunicat al Institutului Hispano - Român.

Expoziția conține panouri în care se regăsesc informații despre cinci personalități marcante ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului au fost realizate pliante, flyere, roll-upuri, catalogul expoziției și timbre poștale pentru comemorarea împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu.

Expoziția „Genii ale Culturii Românești” în Castellón de la Plana (foto: Institutul Hispano-Român)

Evenimentul a fost deschis de Patricia Mir, consilier cultural, care a invitat publicul într-o călatorie printre secolele istoriei dar și operele imense ale personajelor prezentate, ìntr-un parcurs menit să unească cele două culturi de origine latină.

Ulterior au avut loc discursurile autorităților, doamna consul Irina Marin, reprezentantul Consulatului României din Castellon de la Plana și Patricia Puerta Barbera - vicepreședinte al Diputacion de Castellon (Consiliul județean). De asemenea, la inaugurarea expozitiei au fost prezenți reprezentanti ai Primăriei din Castellon, printre care amintim pe doamna Monica Barabas - consilier local de origine română, reprezentanți ai bisericilor românești din Castellon, ai asociațiilor culturale locale, atât române, cât și spaniole și membri ai comunității românești din provincia Castellón.

Expoziția „Genii ale Culturii Românești” în Castellón de la Plana (foto: Institutul Hispano-Român)

Prezentarea expoziției a fost realizată de managerul muzeului de istorie Teodor Cincu” din Tecuci, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria Tecuciului și istoria muzeului, rolul elitelor culturale și intelectuale în trecutul poporului român dar și despre fiecare personalitate prezentată în acest proiect.