ÔÇ×Fuga din raiÔÇť a lui Lev Tolstoi  Am─ânunte inedite din via┼úa scriitorului jpeg

ÔÇ×Fuga din raiÔÇť a lui Lev Tolstoi. Am─ânunte inedite din via┼úa scriitorului

­čôü Carte
Autor: Simona Chitan

Publicat─â ├«n peste zece tiraje, aflat─â ├«nc─â de la apari┼úie ├«n topurile de v├ónz─âri, bucur├óndu-se de traduceri ├«n mai multe limbi, volumul ÔÇ×Lev Tolstoi. Fuga din raiÔÇť, de Pavel Basinski, a fost desemnat Cartea anului 2010 ├«n Rusia ┼či a fost recompensat─â cu premiul Bol┼čaia Kniga (Big Book).

Acum mai bine de un veac, la Iasnaia Poliana a avut loc un eveniment care a zguduit ├«ntreaga lume:scriitorul Lev Nikolaevici Tolstoi, ├«n v├órst─â de optzeci ┼či doi de ani, a fugit de acas─â noaptea, pe ascuns, ├«ntr-o direc┼úie necunoscut─â. De atunci ┼či p├ón─â ast─âzi, ├«mprejur─ârile plec─ârii ┼či mor┼úii sale au dat na┼čtere la nenum─ârate specula┼úii ┼či legende.

Cunoscutul critic ┼či ziarist Pavel Basinski reconstituie ├«n volumul ÔÇ×Fuga din rai", publicat de Editura Humanitas, f─âr─â s─â ne propun─â ├«nc─â o versiune, ci analiz├ónd cu rigoare imensul material documentar aflat la dispozi┼úia cercet─âtorilor: jurnalele so┼úilor Tolstoi, jurnale ale membrilor familiei, ├«nsemn─ârile secretarului particular al marelui scriitor, precum ┼či ├«nsemn─âri ale discipolilor s─âi.

Cititorul poate urm─âri astfel pas cu pas ultimele zile din via┼úa lui Tolstoi, p─âtrunz├ónd ├«n intimitatea familiei sale ┼či a dramei acesteia ┼či descifr├ónd arcanele testamentului spiritual al uneia dintre cele mai mari con┼čtiin┼úe ale veacului. Cartea este ilustrat─â cu fotografii rare din arhivele muzeelor dedicate lui Tolstoi de la Iasnaia Poliana ┼či de la Moscova.

318x425 1 1 jpg jpeg

www.adevarul.ro