Expoziţie itinerantă   Monitorul Oficial la 190 de ani jpeg

Expoziţie itinerantă - Monitorul Oficial la 190 de ani

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 februarie 2022

Monitorul Oficial a realizat o expoziţie aniversară, la 190 de ani de existenţă, care va itinera anul acesta prin numeroase muzee şi spaţii publice, la a cărei documentare şi ilustrare au contribuit şi Arhivele Naţionale, în baza unui recent acord de colaborare, informează un comunicat al Arhivelor Naţionale ale României (ANR).

Începând cu 14 februarie, la Facultatea de Drept a Universității din București, vă puteți întâlni cu trecutul documentar al țării, așa cum s-a reflectat 190 de ani în pagini de Monitor Oficial, caz singular în presa românească: apariție neîntreruptă. El este completat armonios cu trecutul instituției, care, în afară de publicarea foii oficiale, însemna și apariția părții neoficiale, deosebit de interesantă din perspectiva anunțurilor conținute: dezbateri parlamentare, știri din străinătate, critică literară și de teatru, dizertații științifice și istorice, anunțuri judiciare, reclame la firme de lux, chiar și… anecdote…


expo 2 jpg jpeg

Știați că… ?

- În 1881 s-au pus bazele înființării primei societăți române pentru fabricarea hârtiei (MO nr. 169).
- 1881 inaugurează două evenimente: unul social, în MO nr. 24 – proiect de lege pentru acordarea unei burse domnişoarei Maria V. Cuţarida („ânteia femeia care a cugetat a îmbrăţişa o profesiune liberă şi face pentru aceasta studii speciale în medicină”); altul politic, în MO nr. 6 din 7 aprilie – legea care stabileşte că preşedintele Consiliului de Miniştri poate să nu aibă portofoliu. Maria Cuţarida Crătunescu a devenit prima femeie cu titlul de doctor în medicină din România. Iar din MO nr. 44 din 22 februarie/3 martie 1878 aflăm că, deși cu o situație destul de precară, tânăra studentă donase armatei române suma de 100 de franci. 
- În 25 martie 1884 regele Carol I a propus la Academie alcătuirea unui Etimologicum magnum Romaniae, pentru a nu se pierde pentru generațiile viitoare frumoasa şi bogata limbă română conţinând toate cuvintele vechi, promițând să contribuie anual cu 6.000 de lei puși la dispoziţia Academiei (MO nr. 282). Ca răspuns, Academia a încredințat realizarea dicționarului lui B. P. Hasdeu.
- În 1936 la biblioteca Monitorului Oficial existau deja 13.201 de volume care fuseseră consultate de 6.491 de persoane. Cititorii, care aveau un acces facil la informații, fie prin intermediul cataloagelor, fie al tablelor de materii publicate în monitoare, dispuneau de o sală de lectură cu 23 de locuri.
- Direcţiunea Generală a Monitorului Oficial şi Imprimeriilor Statului administra în anii ’40 Monitorul Oficial, Imprimeria Centrală (turnătorie de litere, stereotipie, linotipe, tipografie plană şi rotativă, legătorie şi liniatură), Imprimeria Naţională (monotipe, stereotipie, tipografie plană, litografie, offset, legătorie, gumaj, liniatură, cartonaj, plicuri), Imprimeria Chişinău (stereotipie, tipografie, legătorie), Fabrica de Timbre (fabricare de clișee, gravură în metal, zincogravură, galvanoplastie, stereotipie, tipografie, heliografie și gumaj) și Editura „Monitorul Oficial” din bd. Elisabeta nr. 29.


expo 3 jpg jpeg

Și atât de multe alte pagini de istorie ilustrată… Expoziția poate fi vizitată astfel:

- 14-28 februarie, Facultatea de Drept, Universitatea din București
- luna martie, Muzeul Național de Istorie a României
- luna aprilie, Biblioteca Națională a României
- luna mai, Facultatea de Istorie, Universitatea din București
- luna iunie, Muzeul Municipiului București
- luna iulie, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă
- luna august, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
- luna septembrie, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
- luna octombrie, Muzeul Orașului Oradea
- lunile noiembrie și decembrie, Camera Deputaților.