Expoziție de pictură la Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea

Expoziție de pictură la Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea

Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea găzduiește expoziția temporară de pictură „Captiv între lumi”, G. M. Cantacuzino.

O selecție de peste 30 de lucrări, în ulei și acuarelă, ale personalității interbelice George Matei Cantacuzino (1899-1960) sunt expuse în șura transformată în galerie de artă a proprietății tradiționale săsești. Expoziția temporară este deschisă în perioada 6 iulie - 31 august 2024, anunță Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea.

George Matei Cantacuzino este o personalitate situată sub semnul excelenței: creator de arhitectură, gânditor de o rară profunzime, scriitor cu o expresie stilistică bogată, pictor luminos. Născut la granița dintre secolele XIX și XX, captiv între lumi, G. M. Cantacuzino venea dintr-o epocă de mare efervescență spirituală, lumea La Belle Epoque, în care s-a format, și a trăit, apoi, ultima parte din viață în România de după Cel De-al Doilea Război Mondial. A rămas în România, convins fiind că aici este nevoie de el și a sperat până în ultima clipă să-și poată reîntregi familia, plecată în Marea Britanie înainte de începutul războiului.

G. M. Cantacuzino a pictat cu râvnă și optimism, descriind subtil poezia peisajelor și a mării, convins fiind că umbrele copacilor nu sunt nicăieri mai albastre decât în Moldova. Armonia pe care o regăsea în perspectivele zidurilor și a turnurilor Iașului l-au inspirat și l-au ajutat să ignore culoarea gri a timpurilor sale.

Expoziția este organizată în colaborare cu Ilinca Cantacuzino, nepoata artistului, care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, și-a propus să promoveze moștenirea lui G. M. Cantacuzino, atât în România, cât și în străinătate.

Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie și găzduiește în continuare expoziția de carte și artă florală The Transylvania Florilegium, precum și expoziția permanentă „Prezervarea învelitorilor istorice”, realizată în parteneriat cu Asociația Monumentum și The King's Foundation.

Întrucât turiștii care vizitează Viscri au fost întotdeauna dornici să vadă și să afle cât mai multe despre legătura pe care Majestatea Sa Regele Charles al III-lea o are cu satul, The King's Foundation a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă publicului, care vorbește despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradițională, agricultura durabilă, protejarea biodiversității și a valoroasei moșteniri culturale românești.

Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea este deschisă pentru vizitare în fiecare an, în perioada aprilie - octombrie.